Egészség

Így ismerhetjük fel az egyik legritkább és legveszélyesebb betegséget

Halálos következményekkel is járhat

A botulizmus az egyik legritkább, ugyanakkor legveszélyesebb ételmérgezés, amely már kis mennyiségben is súlyos, akár halálos következményekkel járhat. Bár Magyarországon évente csak néhány esetet regisztrálnak, a botulizmus súlyossága miatt mindenkinek fontos tudnia, hogyan ismerhető fel és miként előzhető meg.

Így ismerhetjük fel az egyik legritkább és legveszélyesebb betegséget
Képünk illusztráció
Fotó: MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library via AFP

Ritka betegség, mégis az egyik legveszélyesebb, legfélelmetesebb, amivel csak találkozhatunk. Magyarországon ugyan évente alig tíznél is kevesebb esetről érkezik hivatalos jelentés, de a botulizmus súlyossága miatt időről időre beszélni kell róla. Tudatosítani kell létezését és azt is, miként lehet megelőzni, nehogy baj legyen – írja az Origo.

A botulizmus egy bakteriális toxin okozta mérgezés, amelynek súlyos, akár fatális kimenetele is lehet, ha nem ismerjük fel időben, mivel állunk szemben.

A clostridium botulinum baktérium oxigénhiányos környezetben érzi otthon magát: konzervekben, befőttekben, házi kolbászban is jelen lehet – nem véletlenül hívják köznapi nyelven kolbászbetegségnek. A baktérium által termelt méreg a botulotoxin az ideg-izom kapcsolatokra hat. Az anyag gátolja az acetil-kolin felszabadulását az idegekből, és ezáltal bénítja az izmokat.

A botulizmus nem zajos betegség és ugyan jellemzően valamilyen élelmiszerrel kerül a bélrendszerbe, nem tipikus gyomorfertőzést jelző tünetekkel, hanem annál baljósabb jelzésekkel érkezik: szájszárazság, hányinger, látászavar. Először csak homályos látás, kettős látás jelentkezik, majd a pupillák merevek lesznek. A beteg beszéde maszatolódik, elmosódnak a szavak, nyelési nehézségek lépnek fel, a beteg félre is nyelhet, az izmok sorra elgyengülnek. A legsúlyosabb esetben a légző izmok bénulnak le, így a helyzet életveszélyessé válhat.

A diagnózis felállítása nem könnyű, hiszen ritka kórról van szó. Az orvosok a tünetekből indulnak ki, majd speciális vizsgálatok következnek – például az izmok ingerelhetőségét mérő elektromyographia-vizsgálatot is (EMG) végeznek.

Súlyos esetben indokolt antitoxin beadása, amely semlegesíteni tudja a szervezetben keringő mérget. Légzésbénulásánál gépi lélegeztetést alkalmaznak. Enyhébb eseteknél a tüneteket speciális infúziós kezeléssel csökkentik. A gyógyulási folyamat hosszú, de ma már jó eséllyel száll szembe az egészségügy a botulizmussal.

A betegség ellenszere a megelőzés. Az élelmiszerbiztonság itt nem elmélet, hanem életmentő gyakorlat. Soha ne fogyasszunk sérült, lejárt szavatosságú konzerveket! A házi befőzésnél, főzésnél, ételkészítésnél a hőkezelés nagyon fontos, mert ugyan a baktérium magas hőmérsékleten is életben marad, maga a toxin hőérzékeny – a jól átfőzött, átsütött étel már nem veszélyes. Húsárut, kolbászt csak megbízható forrástól vásároljunk és tartsuk be otthon, házi körülmények között is az élelmiszerbiztonsági előírásokat.

Kapcsolódó írásaink