Egészség

Ezekkel az ételekkel felturbózhatjuk a D-vitamin-szintünket

Kevesen tudnak róla

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges szervezet számára. Azt sokan tudják, hogy a napfény segít a testünknek a vitamin előállításában, de csak kevesen ismerik azokat az ételeket, amelyek bőségesen tartalmaznak D-vitamint.

Ezekkel az ételekkel felturbózhatjuk a D-vitamin-szintünket
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, az immunrendszer működéséhez és a jó közérzethez. Mégis sokan szenvednek D-vitamin hiány miatt, különösen a téli hónapokban. Szerencsére a természet és a tudatos étkezés segíthet, hogy étrend-kiegészítők nélkül is fedezzük a napi D-vitamin szükséglet nagy részét – írja a mindmegette.hu.

1. Hal

A zsíros, vadon fogott halak – például a lazac, makréla és hering – igazi szupersztárok, ha az a kérdés, miben van D-vitamin. Egyetlen adag grillezett lazac akár a napi szükséglet 70–80 százalékát is fedezheti. A tenyésztett halak is jó választásnak számítanak, de kevesebb D-vitamint tartalmaznak, így érdemes a vadon élőket előnyben részesíteni.

2. Napérlelt gombák

Kevesen tudják, hogy az UV-fénnyel kezelt gombák – például a portobello vagy maitake – meglepően sok D-vitamint rejtenek.

3. Tojás, tej és narancslé – a reggeli trió

A hétköznapi alapanyagok is sokat tehetnek a D-vitamin-pótlás érdekében. Egy tojás sárgája, egy pohár tej vagy frissen facsart narancslé mind segíthet abban, hogy a napi D-vitamin bevitel megközelítse az ideális mennyiséget.

4. Napfény

A napfény a leghatékonyabb, legtermészetesebb és legolcsóbb D-vitamin-forrás. Napi 10–30 perc szabadban tartózkodás – különösen, ha a karunkat és az arcunkat is éri a nap – segíthet, hogy a szervezet saját maga termelje meg a vitamint. Ügyeljünk azonban a bőrünk védelmére, és hosszabb kinti tartózkodásnál használjunk fényvédőt.

Kapcsolódó írásaink