Egészség
Ezekkel az ételekkel felturbózhatjuk a D-vitamin-szintünket
Kevesen tudnak róla

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, az immunrendszer működéséhez és a jó közérzethez. Mégis sokan szenvednek D-vitamin hiány miatt, különösen a téli hónapokban. Szerencsére a természet és a tudatos étkezés segíthet, hogy étrend-kiegészítők nélkül is fedezzük a napi D-vitamin szükséglet nagy részét – írja a mindmegette.hu.
1. Hal
A zsíros, vadon fogott halak – például a lazac, makréla és hering – igazi szupersztárok, ha az a kérdés, miben van D-vitamin. Egyetlen adag grillezett lazac akár a napi szükséglet 70–80 százalékát is fedezheti. A tenyésztett halak is jó választásnak számítanak, de kevesebb D-vitamint tartalmaznak, így érdemes a vadon élőket előnyben részesíteni.
2. Napérlelt gombák
Kevesen tudják, hogy az UV-fénnyel kezelt gombák – például a portobello vagy maitake – meglepően sok D-vitamint rejtenek.
3. Tojás, tej és narancslé – a reggeli trió
A hétköznapi alapanyagok is sokat tehetnek a D-vitamin-pótlás érdekében. Egy tojás sárgája, egy pohár tej vagy frissen facsart narancslé mind segíthet abban, hogy a napi D-vitamin bevitel megközelítse az ideális mennyiséget.
4. Napfény
A napfény a leghatékonyabb, legtermészetesebb és legolcsóbb D-vitamin-forrás. Napi 10–30 perc szabadban tartózkodás – különösen, ha a karunkat és az arcunkat is éri a nap – segíthet, hogy a szervezet saját maga termelje meg a vitamint. Ügyeljünk azonban a bőrünk védelmére, és hosszabb kinti tartózkodásnál használjunk fényvédőt.