Egészség
Nincs ennél egészségesebb zöld, mégis sokan megszabadulnak tőle
Sok helyen megterem

A kerti zsázsa egyike a legegészségesebb zöldeknek, ami viszont mára szinte teljesen eltűnt a köztudatból. Sem alapanyagként, sem fűszerként nem használjuk, pedig itthon is könnyen, akár az ablakpárkányon is termeszthető, csupa jó egészségügyi tulajdonsággal bíró növény. A kerti zsázsa nemcsak egészséges, hanem dekornövénynek is jó választás – írja a mindmegette.hu.
Fogyasztása immunerősítő hatású köszönhetően azoknak a benne található anyagoknak, melyek baktériumölők. A kerti zsázsának magas a C-vitamin-tartalma, de található benne még B-vitamin, többféle ásványi só, emellett kálium, kalcium, foszfor, nátrium, jód és vas is. A zsázsa segít a vértisztításban, csökkenti a szervezetben lappangó gyulladást, valamit vizelethajtó, vérképző és emésztést segítő hatása is ismert.
A kerti zsázsa íze csípős, kicsit a mustárra és a tormára is emlékeztet, ezért is kapta népi neveit, azaz lett salátatorma, vadmustár és kerti tormafű is. Nem olyan erős az aromája, mint a mustárnak vagy a tormának, nem csal könnyeket az ember szemébe és nem is csípi-marja szét a szánkat, pont ezért remek választás, ha szendvicsbe keresünk friss zöldséget.
A növény szárát és szikleveleit esszük – esetleg az első, zsenge lomblevelekkel együtt, mert ezek íze éppen olyan kellemes, mint a szikleveleké. A kifejlett növény levelei már rágósak, élvezhetetlenek. Mártást, levest és teát is főznek belőle.
A kerti zsázsa magját bármikor vethetjük, de mivel kimagasló C-vitaminforrás, ezért gyakran télen szokták elültetni. Kerülhet egy tálkányi földbe kaspóba vagy tejfölös dobozba is, de akár szórhatjuk a magokat két-három réteg nedves papírszalvéta közé is, így is kifejlődik. A jó minőségű, lehetőleg homokkal kevert kerti földet kedveli.