Egészség
A szegfűszeg nyolcféle hatása az egészségre
Egy csipetnyi fűszertől még nem várhatunk terápiás eredményt

A szegfűszeg a szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) szárított virágrügye, amely eredetileg az indonéziai Maluku-szigeteken őshonos. A kereskedelmi forgalomban gyógyászati célokra és az illatszeriparban is közkedvelt, sőt olyan fűszerek közé sorolják, amelyek potenciálisan tartósítószerként használhatók számos élelmiszerben. Különösen a húsfeldolgozásban, a kémiai tartósítószerek helyettesítésére alkalmazzák antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt.
A szegfűszeg felhasználása a konyhában
Egészben és őrölt formában is kapható ez a sokoldalú fűszer, amely remekül használható sült ételek, meleg italok ízesítésére, valamint karakteres, pikáns melegséget ad süteményeknek, tortáknak. De sokan ismerik a mézeskalács egyik alapfűszereként, valamint az indiai konyha is gyakran alkalmazza különféle húsos és rizses ételekben.
A szegfűszeg magas antioxidánstartalommal bír, segíthet szabályozni a vércukorszintet, elpusztítja a baktériumokat és sok mást. Egy kutatás szerint számos fitokemikáliában gazdag: szeszkviterpének, monoterpének, szénhidrogének és más fenolos vegyületek egyaránt megtalálhatók benne.
A szegfűszeg 8 egészségügyi előnye
- Fontos tápanyagokat tartalmaz: a szegfűszeg rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így ha egészben vagy őrölve ízesítjük vele ételeinket, fontos tápanyagokat biztosíthatunk szervezetünk számára. Gazdag mangánforrás!
- Magas antioxidánstartalom: a szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületet is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy természetes antioxidánsként működik. Az eugenol kis dózisban prosztaglandingátló hatású lehet, ami magyarázhatja az enyhe fájdalomcsillapító tulajdonságát.
- Javíthatja a máj egészségét: egy kutatásban megállapították, hogy a szegfűszegkivonat javította a thioacetamid nevű mérgező anyag által okozott májkárosodást. Különösen az eugenol nevű vegyület javította a májfunkciót.
- Segíthet a rák elleni védelemben: egyes onkológiai kutatások arra jutottak, hogy az eugenol elősegíti a sejthalált az emlőráksejtekben.
- Elpusztíthatja a baktériumokat: a szegfűszeg fő hatóanyaga, az eugenol erős antibakteriális, antifungális és gyulladáscsökkentő hatású. Ezért is annyira közkedvelt fogfájás esetén a használata.
- Segíthet a vércukorszint szabályozásában: a szegfűszegben található vegyületek hozzájárulhatnak a vércukorszint szabályozásához. Egy 2019-es tanulmány szerint azoknak a prediabéteszes és egészséges résztvevőknek, akik naponta 250 milligramm szegfűszegkivonatot szedtek 30 napon keresztül, étkezés utáni vércukorszintjük jelentősen alacsonyabb volt a kiindulási értékhez képest. Egy másik, állatokon végzett kísérlet azt találta, hogy a szegfűszeg egyik hatóanyaga, a nigricin fokozta a sejtek cukorfelvételét a vérből, illetve serkentette az inzulinkiválasztást.
- Elősegítheti a csontok egészségét: a kísérletek arra utalnak, hogy az eugenol segíthet a csonttömeg javításában. Ezenkívül, a szegfűszeg mangánt tartalmaz, amely részt vesz a csontképződésben, illetve hihetetlenül fontos a csontok egészsége szempontjából.
- A gyomorfekély ellen is hatásos lehet: a szegfűszegolaj hatásos lehet a Helicobacter pylori ellen, amely gyomorproblémákat, így fekélyeket és akár rákot is okozhat.
Bár a szegfűszeg számos jótékony hatással bír – a gyulladáscsökkentéstől a vércukorszint szabályozásáig –, ne feledjük, hogy egy-egy süteménybe szórt csipetnyi fűszertől nem várhatunk terápiás hatást. Ha valóban szeretnénk kihasználni egészségügyi előnyeit, érdemes megfelelő formában (például teaként, kivonatként vagy ételbe építve) és megfelelő mennyiségben alkalmazni – lehetőleg szakember iránymutatása mellett – írta meg a hazipatika.com.