Egészség

A szegfűszeg nyolcféle hatása az egészségre

Egy csipetnyi fűszertől még nem várhatunk terápiás eredményt

Habár a szegfűszegről leginkább a jellegzetes íz- és illatvilág jut eszünkbe, jó, ha tudjuk, hogy az egészségünkre is hatással lehet.

A szegfűszeg nyolcféle hatása az egészségre
A szegfűszeg nemcsak a süteményeket teszi finomabbá, hanem az egészséget is támogatja
Fotó: AFP/Chaideer Mahyuddin

A szegfűszeg a szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) szárított virágrügye, amely eredetileg az indonéziai Maluku-szigeteken őshonos. A kereskedelmi forgalomban gyógyászati célokra és az illatszeriparban is közkedvelt, sőt olyan fűszerek közé sorolják, amelyek potenciálisan tartósítószerként használhatók számos élelmiszerben. Különösen a húsfeldolgozásban, a kémiai tartósítószerek helyettesítésére alkalmazzák antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt.

A szegfűszeg felhasználása a konyhában

Egészben és őrölt formában is kapható ez a sokoldalú fűszer, amely remekül használható sült ételek, meleg italok ízesítésére, valamint karakteres, pikáns melegséget ad süteményeknek, tortáknak. De sokan ismerik a mézeskalács egyik alapfűszereként, valamint az indiai konyha is gyakran alkalmazza különféle húsos és rizses ételekben.

A szegfűszeg magas antioxidánstartalommal bír, segíthet szabályozni a vércukorszintet, elpusztítja a baktériumokat és sok mást. Egy kutatás szerint számos fitokemikáliában gazdag: szeszkviterpének, monoterpének, szénhidrogének és más fenolos vegyületek egyaránt megtalálhatók benne.

A szegfűszeg 8 egészségügyi előnye

  • Fontos tápanyagokat tartalmaz: a szegfűszeg rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így ha egészben vagy őrölve ízesítjük vele ételeinket, fontos tápanyagokat biztosíthatunk szervezetünk számára. Gazdag mangánforrás!
  • Magas antioxidánstartalom: a szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületet is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy természetes antioxidánsként működik. Az eugenol kis dózisban prosztaglandingátló hatású lehet, ami magyarázhatja az enyhe fájdalomcsillapító tulajdonságát.
  • Javíthatja a máj egészségét: egy kutatásban megállapították, hogy a szegfűszegkivonat javította a thioacetamid nevű mérgező anyag által okozott májkárosodást. Különösen az eugenol nevű vegyület javította a májfunkciót.
  • Segíthet a rák elleni védelemben: egyes onkológiai kutatások arra jutottak, hogy az eugenol elősegíti a sejthalált az emlőráksejtekben.
  • Elpusztíthatja a baktériumokat: a szegfűszeg fő hatóanyaga, az eugenol erős antibakteriális, antifungális és gyulladáscsökkentő hatású. Ezért is annyira közkedvelt fogfájás esetén a használata.
  • Segíthet a vércukorszint szabályozásában: a szegfűszegben található vegyületek hozzájárulhatnak a vércukorszint szabályozásához. Egy 2019-es tanulmány szerint azoknak a prediabéteszes és egészséges résztvevőknek, akik naponta 250 milligramm szegfűszegkivonatot szedtek 30 napon keresztül, étkezés utáni vércukorszintjük jelentősen alacsonyabb volt a kiindulási értékhez képest. Egy másik, állatokon végzett kísérlet azt találta, hogy a szegfűszeg egyik hatóanyaga, a nigricin fokozta a sejtek cukorfelvételét a vérből, illetve serkentette az inzulinkiválasztást.
  • Elősegítheti a csontok egészségét: a kísérletek arra utalnak, hogy az eugenol segíthet a csonttömeg javításában. Ezenkívül, a szegfűszeg mangánt tartalmaz, amely részt vesz a csontképződésben, illetve hihetetlenül fontos a csontok egészsége szempontjából.
  • A gyomorfekély ellen is hatásos lehet: a szegfűszegolaj hatásos lehet a Helicobacter pylori ellen, amely gyomorproblémákat, így fekélyeket és akár rákot is okozhat.

Bár a szegfűszeg számos jótékony hatással bír – a gyulladáscsökkentéstől a vércukorszint szabályozásáig –, ne feledjük, hogy egy-egy süteménybe szórt csipetnyi fűszertől nem várhatunk terápiás hatást. Ha valóban szeretnénk kihasználni egészségügyi előnyeit, érdemes megfelelő formában (például teaként, kivonatként vagy ételbe építve) és megfelelő mennyiségben alkalmazni – lehetőleg szakember iránymutatása mellett – írta meg a hazipatika.com.

Kapcsolódó írásaink