Egészség

Hat gyakori hiba a zabpehely elkészítésénél

Ha helytelenül készíti el a zabpelyhet, nem kívánt kilókat kockáztat

A zabpelyhet okkal tekintik egészséges reggelinek. Sok rostot, összetett szénhidrátot, jó adag fehérjét és sok ásványi anyagot, például magnéziumot, foszfort, vasat, cinket és különféle vitaminokat tartalmaznak.

Hat gyakori hiba a zabpehely elkészítésénél
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szervezet még jobban fel tudja szívni ezeket a tápanyagokat, ha zabpelyhet áztat, azaz zabkása vagy éjszakai zab formájában készíti el. És igaz, hogy számos előnnyel jár a napi zabpehely fogyasztása.

Ha mindig elköveti a következő hibákat, akkor a valóban egészséges reggeli még mindig a sikertelen fogyási kísérletek oka lehet, vagy akár súlygyarapodáshoz is vezethet.

1. Kerülje a késztermékeket

A késztermékek gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, például tartósítószereket, ízfokozókat vagy cukrot. Ezek nemcsak egészségtelenek, hanem befolyásolják a jóllakottságot is, és ennek megfelelően azt, hogy mennyit eszik belőlük, és a nap folyamán.

Még akkor is, ha nem minden termék tartalmazza ezeket az adalékanyagokat, magabiztosan megteheti nélkülük. Mert a tökéletes zabkása reggelihez nincs szükség kész termékekre. A szájban olvadó zabpelyhet áztatják vagy főzik, ugyanolyan krémes és finom.

2. Adagolja a zabpelyhet helyesen

A komplex szénhidrátoknak köszönhetően a zabpehely különösen jó és tartós jóllakottságot eredményez. Azonban gyorsan túlbecsülheti a jóllakottsághoz szükséges összeget.

A zabpehely adagja nyers állapotában gyakran kisebbnek tűnik, mint ha a pelyhek megduzzadtak. Ezenkívül sokan alábecsülik a késői telítettséget. Sajnos gyakran hajlamos üresen kanalazni a tálat, még akkor is, ha már tele van.

Ha normálisan éhes, a legtöbb ember számára elegendő egy adag zabpehely 40-50 gramm. A legjobb, ha lassan étkezik, hogy legyen ideje a testének észrevenni a jóllakottságot - és érezze az utat az Ön számára ideális mennyiség felé. Ez megakadályozza a kellemetlen teltségérzetet is.

3. Friss gyümölcs egészséges öntetként

A gyümölcs nemcsak vitaminokat, hanem sok rostot is tartalmaz, fajtától függően. Az alma például sok értékes pektint tartalmaz, amely biztosítja a tartós jóllakottságot. Ha szeret egy kicsit több zabpehelyhez nyúlni, mert attól fél, hogy nem jóllak, akkor a friss gyümölcs sem hiányozhat.

A bogyók szintén remek öntetet jelentenek a zabpehelyhez. Alacsony kalóriatartalmúak, tápanyagokban gazdagok, és sok ízt és kellemes édességet adnak a reggelihez.

4. A kalóriabombák gyakran feleslegesek

A szárított gyümölcsöket, például a datolyát és a fügét gyakran használják zabpehely önteteként. Igaz, hogy ezek is egészséges lehetőségek.

Az aszalt gyümölcs azonban lényegesen több kalóriát tartalmaz, mint a friss gyümölcs, mivel sok fruktózt tartalmaz. A diófélék, a csokoládéforgács vagy a granola is sok kalóriával töltik fel a zabkását.

Ezért egy marék diónál és néhány szárított gyümölcsnél többet nem szabad a tálba kerülnie. Kerülje a kész granolát. A házi készítésű ételekkel szabályozhatja, hogy mennyi cukor van benne, de itt sem jobb, ha nem viszi túlzásba.

5. Optimalizálja a zabpelyhet fehérjékkel

Egy jó reggelivel utána sokáig energikus lesz, és nem lesz újra éhes. Ha reggelire egyszerű szénhidrátokat eszik cukorral - például édes pékáruk formájában -, akkor hamarosan újra nassolni akar.

Ez annak is köszönhető, hogy az egyszerű szénhidrátok és cukor miatt a vércukorszint az egekbe szökik, majd ismét gyorsan csökken. A fenntartható jóllakottság viszont összetett szénhidrátok, rostok és fehérjék kombinálásával érhető el. A zabpehely már mindent tartalmaz, de ha egy kicsit több fehérjét ad hozzá, a zabkása még tovább tarthat.

Tehát adjunk hozzá egy kanál mogyoróvajat vagy fehérjeport, vagy keverjünk hozzá egy kis görög joghurtot, skyrt vagy túrót, és még tovább maradunk jóllakottok.

6. Takarítson meg kalóriákat – tej helyett vizet

Ha nem tetszenek a zabkása több fehérjéjére vonatkozó ötletek, akkor legalább tejet használjon az elkészítéshez. Ha a zabot csak a kalóriamegtakarítás érdekében áztatja vízbe, akkor nem tart sokáig jóllakott.

Ezenkívül ez arra csábít, hogy más módon édesítse a zabkását, míg a tejjel készített zabkása már rendelkezik egy kis édességgel. Végül kevesebb helyett több kalóriával gazdagítja az étkezést.

Tehéntej helyett természetesen vegán alternatívákat is használhat, például zab-, kókusz- vagy mandulatejet. Ízét tekintve is teljesen más összetevőt hoznak - írja a focus.de.

Kapcsolódó írásaink