Egészség
A krónikus fájdalomtól szenvedőknek gyakran hiányzik öt tápanyag
Mely tápanyagok nyújthatnak enyhülést, és mely élelmiszerekben találhatók.

Az Arizonai Egyetem kutatói szerint a krónikus fájdalom gyakran tápanyaghiányhoz kapcsolódik - pontosabban bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiányához.
A mikrotápanyagok gyakran hiányoznak a súlyos fájdalom esetén
A tanulmány a betegek tápláltsági állapotáról szóló eddigi legnagyobb adatgyűjtésen alapul. Ebből a célból több mint 10 000 vérértéket elemeztek, mind egészséges, mind különböző fokú fájdalommal küzdő emberektől.
Az eredmények megmutatják, hogy mely mikrotápanyagok hiányoznak különösebben:
- D-vitamin
- B12-vitamin
- Folsav (B9-vitamin)
- Magnézium
- C-vitamin
Az értékelés kimutatta, hogy a súlyos fájdalommal küzdő emberek szignifikánsan gyakrabban szenvedtek e tápanyagok hiányától, mint a fájdalommentes emberek. Még enyhe tünetek esetén is több hiányt találtak, mint az egészséges összehasonlító csoportban.
Feltűnő, hogy egyszerre több mikrotápanyag hiánya fordult elő, különösen a nagyon súlyos fájdalommal küzdő embereknél. A D-vitamin különösen gyakran hiányzott. A folsav és a magnézium is sokak számára az ajánlott érték alatt volt - bár ezek az anyagok normál étrenddel valóban jól felszívódhatnak.
A krónikus fájdalomban szenvedő férfiaknál nagyobb valószínűséggel volt C-vitamin-hiány is. Ezt eddig alig vizsgálták. A tanulmány szerzői ezért azt tanácsolják: Bárki, aki hosszú ideig szenved a fájdalomtól, ne csak röntgenre vagy MRI-re támaszkodjon, hanem ellenőrizze vérértékeit is.
A fájdalom kezelésének új módjai
"Sok embert kezelek krónikus fájdalommal, és gyakran nem találunk diagnózist. De csak azért, mert nem tudunk semmit megoperálni, még nem jelenti azt, hogy a fájdalom képzeletbeli" - mondja Julie Pilitsis, a tanulmány szerzője, írja a focus.de.
A kutatók ezért újragondolásra szólítanak fel. A klasszikus fájdalomterápia gyakran gyógyszeres kezelésre és műtétre korlátozódik. De az okok gyakran felfedezetlenek maradnak. Az új megközelítés: A vitaminok és ásványi anyagok a jövőben a diagnózis és a kezelés szerves részévé válnak. "Mielőtt gyógyszert írnánk fel, ellenőriznünk kell, hogy nincs-e tápanyaghiány. Ezt gyakran könnyebb kijavítani, mint gondolnád" – mondja Pilitsis.
Ezek az élelmiszerek kifejezetten kompenzálják a tápanyaghiányt
Egy egyszerű vérvizsgálat gyakran elegendő a hiány kimutatásához. Az érintett mikrotápanyagok közül sok célzottan kiegyensúlyozható étrenddel – gyakran különösebb erőfeszítés nélkül. Ez különösen hasznos lehet télen, amikor a D-vitamin ellátása is csökken. Ezek az élelmiszerek konkrétan segítenek:
- D-vitamin: Zsíros tengeri halakban, például lazacban, heringben vagy makrélában található; Hiány esetén az orvosi felügyelet mellett mérsékelt étrend-kiegészítés is hasznos lehet.
- Folsav (B9-vitamin): Bőségesen tartalmaz zöld leveles zöldségeket, például spenótot, kelkáposztát, báránysaláta vagy rukkola.
- B12-vitamin: Főleg állati termékekben, például húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található - a vegán étrendhez B12-kiegészítő ajánlott.
- Magnézium: Teljes kiőrlésű termékekben, hüvelyesekben, diófélékben, magvakban és zöld zöldségekben található - a magas magnéziumtartalmú ásványvíz is hasznos lehet.
Kevesebb fájdalomcsillapító, jobb életminőség
Jelentős előnye: Ha a szervezet elegendő ellátással rendelkezik, sok betegnek kevesebb gyógyszerre van szüksége. Különösen az opioidokat tekintik kockázatosnak – függőséget okozhatnak és súlyos mellékhatásaik lehetnek.
"Célunk az életminőség javítása és a fájdalomcsillapítóktól való függőség csökkentése" - mondja Deborah Morris.