Egészség

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsítják a férfiak egészségét

Dermesztő eredmény

Egy új tanulmány kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) három figyelemre méltó módon károsíthatják a férfiak egészségét: súlygyarapodás, a természetes hormonok megzavarása és a spermiumok minőségének romlása révén.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsítják a férfiak egészségét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A tanulmány mögött álló kutatók, akiket a dániai Koppenhágai Egyetem csapata vezetett, azt akarták látni, hogy az élelmiszerek feldolgozott jellege megváltoztatja-e az ember egészségét – még akkor is, ha az étrendben a kalóriák és a tápanyagok változatlanok maradnak.

Rengeteg kutatás összefüggésbe hozta az UPF-eket a rossz egészségügyi eredményekkel, de nem mindig világos, hogy ez az étel elkészítésének módjának, a beléjük kerülő összetevőknek köszönhető-e, vagy azért, mert hajlamosak vagyunk nagyobb mennyiségben fogyasztani őket.

"Megdöbbentett minket, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyi testfunkciót zavarnak meg, még egészséges fiatal férfiaknál is" - mondja Romain Barrès molekuláris biológus, a Koppenhágai Egyetem munkatársa, számol be a SciensAlert.

"A hosszú távú következmények riasztóak, és rávilágítanak a táplálkozási irányelvek felülvizsgálatának szükségességére a krónikus betegségek elleni jobb védelem érdekében."

A tanulmányban 43, 20 és 35 év közötti férfi vett részt, akik két különböző diétát próbáltak ki, három hónapos szünettel. A két diéta kalória- és tápanyagbevitelben megegyezett, de az egyikben nagyrészt UPF-ek, míg a másikban nagyrészt feldolgozatlan élelmiszerek voltak.

Az előbbi diéta hatására a férfiak átlagosan körülbelül egy kilogramm extra zsírtömeget szedtek magukra, miközben a műanyagokkal kapcsolatos ftalátvegyület, a cxMINP szintje is aggasztó mértékben megemelkedett a szervezetükben. Ez azért zavaró, mert egy olyan anyagról beszélünk, amelyről ismert, hogy megzavarja a hormonháztartást.

A kutatók által észlelt UPF-diéta harmadik negatív hatása a tesztoszteronszint és a spermiumtermeléshez elengedhetetlen tüszőstimuláló hormon szintjének csökkenése volt.

A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás szerint az UPF-alapú étrendek a szennyező anyagok felhalmozódását okozták a vérben és az ondóban is.

Jessica Preston táplálkozáskutató szerint az eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek károsítják a reprodukciós és anyagcsere-egészségünket, még akkor is, ha nem fogyasztjuk őket túlzott mennyiségben. Így tehát, bár olcsóbb, és gyorsabb lehet ezekhez hozzájutni, érdemes elkerülni az ilyen ételeket, amikor csak lehet.

Kapcsolódó írásaink