Egészség
Ezek az édesítőszerek nem várt következményei
Fontos lenne inkább a természetes alternatívák választása

A vizsgálat során a résztvevőket nyolc éven át követték, hogy kiderüljön, hogyan hat az étrendjük az emlékezetükre és gondolkodásukra - írja a The Guardian alapján az Origo.
Az eredmények szerint azok, akik a legtöbb mesterséges édesítőszert fogyasztották, 62 százalékkal gyorsabban tapasztalták a memória- és gondolkodásbeli hanyatlást, mint azok, akik a legkevesebbet használták. Ez az agyi öregedés szempontjából átlagosan 1,6 évnyi gyorsulást jelentett.
A kutatás különösen a középkorúaknál – 60 év alattiaknál – mutatta ki a kedvezőtlen hatást, amely főként a memória, a verbális folyékonyság és az általános kognitív funkciók romlásában nyilvánult meg.
A tudósok ezért arra figyelmeztetnek, hogy a rendszeres édesítőszer-fogyasztás hosszú távon veszélyes lehet az agy egészségére, és inkább természetes alternatívákat, például tagatózt, mézet vagy juharszirupot javasolnak.