Egészség
Jó hír a diétázóknak
Európában a burgonya termesztése sokkal elterjedtebb, mint a rizsé

Nem tudni, honnan ered, de évek óta tartja magát az az elképzelés, hogy a rizs a(z egyik) legjobb diétás köret, míg a krumpli hizlal, ezért kerülendő. Tény, hogy a burgonya magas keményítőtartalmú zöldség, és a glikémiás indexe is nagyobb, mint a rizsnek, de ezek miatt még nem kell száműznünk a tányérunkról. Sőt, egy friss kutatásból kiderült, hogy valójában sokkal jobb hatása van a szervezetre, többek között a fogyásban is hatásosabb lehet.
Rizs helyett krumpli – biztosan jó ötlet?
Egy 2024-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy a krumplis ételek fogyasztása sokkal nagyobb teltségérzetet biztosít, ezért hatásosabb a fogyókúra idején. A vizsgálatban 26, átlagos testalkatú felnőtt vett részt, akik egy része krumplipürét vagy sült krumplit, egy másik része pedig rizst fogyasztott. A kutatók több értéket is mértek, ideértve a bevitt kalóriákat, az étkezés utáni vércukorszintet, valamint a későbbi jóllakottságot, amit a krumpli-/rizsfogyasztást követő pizzázás keretein belül vizsgáltak. Az eredmények ellentmondanak az eddig a hétköznapokban követett táplálkozási elveknek.
A krumplis ételeket választók az étkezés során kb. 25%-kal kevesebb kalóriát vittek be, és a későbbi étkezés alkalmával is nagyjából 15%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Emellett a krumplis ételek okozták a legkisebb emelkedést a vércukorszintben, így a később mért értéke is a burgonyás fogások után volt alacsonyabb.
Az eredmények persze nem jelentik, hogy mostantól a rizst kell száműznünk a konyhából. Inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy nem érdemes bizonyos alapanyagokat démonizálni, és hogy a változatos étrend nem az élelmiszerek elhagyását, hanem minél többféle beépítését jelenti.
Lássuk, miben különbözik a krumpli és a rizs, miért és hogyan érdemes fogyasztani.
Tápértékbeli különbségek
A burgonya kiemelkedő rostforrás, különösen, ha héjában főzzük vagy sütjük meg. A rostok segítik az emésztést, javítják a bélrendszer állapotát, és hozzájárulnak a hosszabb teltségérzethez. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely az immunrendszer erősítésében játszik szerepet.
Alacsonyabb kalóriatartalom
Kevesen tudják pontosan, de egy adag főtt burgonya kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ugyanannyi főtt rizs. Ez különösen azok számára lehet lényeges, akik odafigyelnek a kalóriabevitelükre. Az alacsonyabb kalóriatartalom mellett a burgonya laktatóbb, így az összkalória-fogyasztásunk is alacsonyabb, ha ezt választjuk.
Változatos elkészítési lehetőségek
Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a krumplit igen sokféleképpen felhasználhatjuk. Főzhetjük, süthetjük, pürésíthetjük, ráadásul a különböző fűszerek felhasználásával az ízvilága is számtalan módon variálható - írta meg a Mindmegette.
Kevesebb feldolgozás, természetesebb forrás
A burgonya rövidebb feldolgozási folyamaton megy keresztül, mielőtt a tányérunkra kerülne. Egyszerűen betakarítják, megtisztítják, és máris felhasználható. A fehér rizst ezzel szemben hántolják és polírozzák, ami miatt a héjával együtt elveszíti a tápanyagok jelentős részét is.
Fenntarthatóság
Nem mellékes szempont, hogy Európában, és így hazánkban is, a burgonya termesztése sokkal elterjedtebb, mint a rizsé. Emellett a burgonya nevelése kisebb vízfelhasználással jár, mint a rizsé, ami kifejezetten vízigényes növény. Továbbá a burgonya megvásárlása is környezetbarátabb, hiszen a helyi vagy a közelből importált termék kevesebb szállítási energia árán kerül a boltok polcaira.