Egészség

Ez a vitamin hiányzik a leggyakrabban a dohányosok szervezetéből

Semmilyen vitamin nem „semlegesíti” a dohányzás káros hatását

A dohányzás hatással van a szervezet C-vitamin-szintjére. A dohányosok vérplazmájában az aszkorbinsav szintje jelentősen alacsonyabb, mint a nem nemdohányzókéban, még akkor is, ha ugyanannyi vitamint fogyasztanak az étellel.

Ez a vitamin hiányzik a leggyakrabban a dohányosok szervezetéből
Nemcsak a tüdőnknek ártunk a dohányzással, a fogunk is megsínyli
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

„Ez azzal magyarázható, hogy a dohány égési termékei kifejezett oxidatív stresszt okoznak, és a C-vitamin, amely az egyik legfontosabb antioxidáns, gyorsabban fogy a szabad gyökök semlegesítésére. Ezenkívül a dohányosoknál felgyorsul az aszkorbinsav anyagcseréje és nő a kiválasztása” – jegyezte meg az orvos, számol be a Gazeta.ru.

Az orvos azt javasolja a dohányosoknak, hogy több C-vitamint vegyenek magukhoz, mint azok, akik nem dohányoznak. Konkrétan, a dohányzó férfiak és nők napi szükséglete körülbelül 35 mg-mal magasabb, mint az általános ajánlásokban szereplő.

„Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a dohányzás okozta C-vitamin-hiányt nem lehet kizárólag ételekkel vagy étrend-kiegészítőkkel pótolni. A C-vitamin valóban szükséges az immunrendszer, az erek és a bőr egészségének fenntartásához, valamint az antioxidáns védelemhez. De még megfelelő bevitel esetén is megmarad a dohányfüst káros hatása a légző- és szív-érrendszerre. Más szavakkal, a kiegészítő C-vitamin nem „semlegesíti” a dohányzás káros hatását, csupán kompenzálja a készletek gyorsabb kimerülését” – mondta az orvos.

Az anyag tájékoztató jellegű. A döntés meghozatala előtt

Kapcsolódó írásaink