Egészség

Íme a zöld tea újabb szuperereje

Védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen

A kutatók azt találták, hogy a zöld teában található természetes vegyület erős agytisztítót képez, ha egy közönséges vitaminnal kombinálják, ami potenciálisan fékezheti az olyan betegségekkel kapcsolatos hulladék felhalmozódását, mint az Alzheimer-kór.

Íme a zöld tea újabb szuperereje
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Photononstop/Onoky/A. Chederros

A felfedezést különösen izgalmassá teszi, hogy ezek az anyagok egészséges táplálkozással érhetők el, és széles körben elérhetők étrend-kiegészítőként, amelyeket a szabályozók biztonságosnak minősítettek.

Az eredmények a Kaliforniai Egyetem Irvine (UC Irvine) kutatóinak tanulmányának eredményei az antioxidáns epigallokatekin-gallátról és a nikotinamidról, egyfajta B3-vitaminról, amelyet a szervezetben természetesen niacinban gazdag élelmiszerekből, például gabonafélékből, halakból, diófélékből, hüvelyesekből és tojásból állítanak elő.

"Az agy energiarendszerének étrend-kiegészítőként már elérhető vegyületekkel kiegészítve új utat találhatunk az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kezelésében" - mondja Gregory Brewer orvosbiológiai mérnök, számol be a ScieneAlert.

Laboratóriumban tenyésztett egér idegsejteken végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy az epigallokatekin-gallát és a nikotinamid fokozza az agysejtekben található guanozin-trifoszfát (GTP) energiamolekulát. A GTP alapvető energiát biztosít az elhalt sejtek tisztításához, a vegyület hiánya korábban az Alzheimer-kór kialakulásához kapcsolódott az öregedő agyban.

A GTP-vel fokozott idegsejtek segítik az agyat a káros béta-amiloid fehérjék eltávolításában, ezek plakkjait régóta az Alzheimer-kórhoz kötik. A vegyületek emellett visszafordították az agysejtekben az öregedéssel járó károsodásokat.

A szakértők arra jutottak, hogy a GTP szintje idővel csökkenhet a szervezetben, különösen Alzheimer-kór esetén, az epigallokatekin-gallát és a nikotinamid kombinációjával azonban visszaállíthatják a molekula szintjét.

„Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy a GTP egy korábban alulértékelt energiaforrás, amely az agy létfontosságú funkcióit hajtja” – mondta Brewer. Érdemes hozzátenni, hogy a most feltárt folyamatok alaposabb megértéséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

Nem ez az első alkalom, amikor sikerült leírni a zöld tea kognitív hanyatlással szembeni védőerejét. 2025 elején például több ezer japán adatait elemezve tárták fel az összefüggést.

Kapcsolódó írásaink