Egészség

Ez az élelmiszer csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Bármelyik boltban beszerezhetjük

Erősíti a szervezetet, csökkenti a koleszterint, hozzájárul a szív egészségéhez, lassítja az Alzheimer-kór kialakulását, javítja a libidót és még a rákos megbetegedések esetében is segíthet. Ez nem kuruzslás, hanem egy olyan élelmiszer, amit bármelyik boltban beszerezhetünk: a gyömbér.

Ez az élelmiszer csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Microgen Images/Smd

A gyömbért legtöbben fűszerként vagy teába reszelve használjuk, pedig ez az apró, csípős gyökér igazi szupersztár az egészségünk szempontjából. Ázsiából származik, és már több mint 2500 éve része a hagyományos gyógyászatnak.

Egy friss kutatás szerint a gyömbér rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékli a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, miközben növeli a „jó” koleszterint (HDL). Emellett csökkenti a triglicerideket és a vérnyomást is – ezáltal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

Már napi másfél grammnál kevesebb gyömbér is érezhetően hozzájárulhat a szív egészségéhez. A cukorbetegeknek különösen hasznos lehet, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy a vércukorszint szabályozásában is segít – írja a mindmegette.hu.

A gyömbér egyik nagy erőssége, hogy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír. Nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem hozzájárulhat a szellemi frissesség megőrzéséhez is. A kutatások szerint a gyömbérben található vegyületek lassíthatják az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását, illetve a szellemi hanyatlást.

Bár még további vizsgálatokra van szükség, biztató eredmények születtek arról, hogy a gyömbérben található bioaktív anyagok lassíthatják a sejtek kóros elváltozásait. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a napi 2 gramm gyömbér fogyasztása már 4 hét alatt kedvezően befolyásolta a bélrendszer állapotát a rák kockázatának kitett embereknél.

A gyömbértea klasszikus ellenszere a téli megfázásoknak és a hányingernek, legyen szó utazásról vagy terhességről. Sőt, állatkísérletek arra is utalnak, hogy a gyömbér fokozhatja a tesztoszteronszintet, javítja a vérkeringést, és afrodiziákumként is működhet.

A gyömbért számtalan formában beépíthetjük az étrendünkbe. Reszelhetjük teába, turmixba, levesbe, de fűszerként is kiváló húsokhoz, zöldségekhez vagy akár süteményekhez. A friss gyömbér a leghatékonyabb, de szárítva, por formájában vagy kapszulaként is kapható.

Kapcsolódó írásaink