Egészség
Ez a közönséges gyümölcs, amely védelmet nyújt az Alzheimer-kór ellen
Természetesen gazdag antocianinokban, amelyek összefüggésbe hozhatók a demencia megelőzésével

És most a Kenti Egyetem kutatóinak új tanulmánya, amelyet az Antioxidánsok című folyóiratban tettek közzé, azt írja, hogy a cseresznye felhasználásának leghatékonyabb módja az antocianinok növelésére az, ha porrá alakítjuk.
Cseresznye felhasználásával, amelyet egyébként eldobtak volna, a kutatók elemezték a cseresznye levét, a pépet és a törköly antocianin-visszatartását. „Nagyobb biológiai aktivitást” találtak a por kifejlesztésében, amely szerintük több egészségügyi előnnyel járhat, mint a kivonatok vagy kiegészítők.
Marina Ezcurra, a projekt vezető kutatója elmondta: „A helyi termelőkkel való együttműködés kulcsfontosságú volt ehhez a sikerhez. Együtt megmutatjuk, hogy a mezőgazdasági melléktermékeknek nem kell kárba veszniük – a fenntartható és hozzáférhető egészséges élelmiszerek előállításának részévé válhatnak”.
„Újonnan felfedezett innovációnk egy olyan tudományos megközelítés, amelyet Kentben és más mezőgazdasági régiókban is széles körben alkalmazhatunk, és várakozással tekintünk a további kutatások elé, hogy segítsünk ennek előmozdításában”, számol be a The Independent.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik több flavonoidban gazdag ételt, például bogyókat, teát, vörösbort és étcsokoládét fogyasztanak, csökkenthetik a demencia kockázatát.
A belfasti Queen's University csapatainak tanulmánya szerint a flavonoidokban gazdag ételek és italok bevitelének növelése 28 százalékkal csökkentheti a gyógyíthatatlan betegség kialakulásának kockázatát. A flavonoidokról ismert, hogy antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek növelhetik a demencia elleni esélyeket.