Egészség
Ezt a három ételt kerüljük pajzsmirigy-alulműködés esetén
Az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségünket

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, és létfontosságú hormonokat termel. Ezek a hormonok felelősek az anyagcseréért, a sejtek regenerációjáért és a növekedésért. Ha a mirigy nem működik megfelelően, és nem termel elegendő hormont, számos kellemetlen tünet jelentkezhet: fáradékonyság, hízás, száraz bőr, izom- és ízületi fájdalom, vérszegénység vagy nőknél rendszertelen menstruáció.
A tapasztalatok szerint bizonyos ételek javítanak, míg mások ronthatnak a pajzsmirigy-alulműködés tünetein. Érdemes figyelni testünk jelzéseire, és ha úgy érezzük, hogy egyes alapanyagok panaszokat okoznak, keressünk helyettük egészségesebb alternatívát – írja a mindmegette.hu.
1. Ultrafeldolgozott élelmiszerek
A chipszek, szénsavas üdítők, ízesített gabonaszeletek és más csomagolt nassolnivalók tele vannak cukorral, sóval, zsírral és adalékanyagokkal. Ezek fokozhatják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat is. Ha ropogtatnánk valamit, válasszunk inkább friss zöldséget, gyümölcsöt, sótlan olajos magvakat – vagy készítsünk otthon egészségesebb csipszet.
2. Glutént tartalmazó gabonák
Bár a pajzsmirigyproblémával élőknek nem kell feltétlenül teljesen száműzniük az étrendjükből, fontos figyelni a szervezet reakcióira. Puffadás, hasi fájdalom vagy bőrproblémák intő jelek lehetnek. A glutén mennyisége csökkenthető alternatív szénhidrátforrásokkal, de drasztikus változtatás előtt mindenképp kérjük szakember tanácsát.
3. Goitrogénekben gazdag ételek
A goitrogének olyan anyagok, amelyek gátolhatják a pajzsmirigy működését. Legtöbbször a szójában és a keresztesvirágú zöldségekben – például a káposztában, kelbimbóban és brokkoliban – találhatók. Ezeket nem kell teljesen elhagyni, de érdemes kisebb mennyiségben fogyasztani, inkább főzve, párolva vagy sütve.
A pajzsmirigy-alulműködés nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a változatos és finom ételekről. A hangsúly a mértéken és a tudatosságon van. Érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt, omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételt fogyasztani, valamint odafigyelni a szelén, a cink és a jód bevitelére.