Egészség
Hogyan ne ártson a reggeli rituálé a kalcium felszívódásának
Kávé tejjel vagy tejszínnel?

Maga a kávé, különösen a természetes, szemes kávé, rengeteg hasznos anyagot és antioxidánst tartalmaz. Van azonban egy sajátossága: növeli a szervezet belső közegének savasságát. Elméletileg a tej részben semlegesítheti ezt a hatást, és lágyabbá teheti az italt – írja a Edimdoma.ru.
De a dietetikus, orvos szerint ennek a kombinációnak vannak hátrányai is. A tejben található kalcium a kávé savas környezetében rosszul szívódik fel, és a kövesedésre hajlamos embereknél a kávéban lévő tej kiválthatja a kalcium lerakódását a vesékben vagy az erekben.
A vesekőre hajlamosak
„Úgy tűnik, semlegesítjük a savat, de a kalcium nem szívódik fel. Sőt, homok formájában lerakódhat a szervekben. Ezért a vesekőre hajlamos embereknek nem ajánlott a tejjel fogyasztott kávé” – magyarázta az orovos.
Az orvos másik érve, hogy a tejszínes kiegészítők részben gátolják a kávé antioxidáns tulajdonságait. Ennek eredményeként az ital elveszíti egy részét jótékony hatásának.
„Egy csésze kávé tej és tejszín nélkül, de nem éhgyomorra – ez egy igazán hasznos termék” – jegyezte meg a dietetikus.
Mi a helyzet a tejszínnel?
A tejszín zsírosabb termék. Hozzáadható, de csak kis mennyiségben és a teljes étrend zsírtartalmának figyelembevételével. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a boltokban kapható tejszín és tej nem mindig természetes termék.
„A tejszín jó termék, de fontos tudni, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Ma már szinte mindenben tejszínben és tejben is található pálmaolaj” – figyelmeztetett a szakértő.