Egészség
Ezt a bogyót lekvárként fogyasztják, de frissen még egészségesebb
Négyszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék

A feldolgozott termékekhez, mint a gyümölcslevek vagy lekvárok, képest a friss fekete ribizli táplálkozási értéke sokkal nagyobb, mivel a hőkezelés során egyes értékes tápanyagok elvesznek. Ez a gyümölcs rendkívül magas C-vitamin-tartalommal büszkélkedhet – sokkal magasabb, mint a citrusfélékben, amelyeknek általában ezt a tápanyagot tulajdonítják - írja az rbc.ua.
Ez a vitamin támogatja az immunrendszert, gyorsítja a szervezet regenerálódását és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül a fekete ribizli gazdag antocianinokban, amelyek a sötét színét adják.
Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaival szemben, támogatják a szív egészségét, javítják a látást és a bőr állapotát.
Az A-vitamin és a lutein támogatja a szem egészségét és védi a retinát a szabad gyököktől. A pektin és a rostok támogatják az emésztést és segítenek fenntartani a stabil vércukorszintet.
A fekete ribizli rendszeres fogyasztása javítja az emésztést és segít csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet. Nem kevésbé fontos, hogy támogatja a vérkeringést, ami jobb általános működéshez vezet.
Történelmileg a fekete ribizli rendkívül erős immunstimuláló tulajdonságai miatt természetes gyógymódnak számított a megfázás ellen.
Érdemes megjegyezni, hogy a gyümölcslekvár elkészítése vagy cukor hozzáadása csökkentheti ezeknek a tulajdonságoknak a hatékonyságát. Ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhessük ezeket az egészségügyi előnyöket, a legjobb, ha a ribot frissen, közvetlenül a bokorról fogyasztjuk.