Egészség
Ez a fűszer befolyásolhatja a vényköteles gyógyszerek hatékonyságát
Olyan ízletes, mégis potenciálisan veszélyes

Azok, akik egy kis fahéjat adnak a cukorhoz vagy a kedvenc forró italukhoz, valószínűleg nem fognak problémát tapasztalni, de a fűszer nagy mennyiségben történő fogyasztása komplikációkat okozhat – jegyezték meg a tudósok.
„Egészségügyi problémák merülhetnek fel, ha a kiegészítőket túlzott mennyiségben fogyasztják az egészségügyi szolgáltató vagy a gyógyszert felíró orvos tudta nélkül” – mondta Shabana Khan, a tanulmányban részt vevő vezető tudós. „A kiegészítők túlzott fogyasztása a vényköteles gyógyszerek gyors kiválasztódásához vezethet a szervezetből, ami a gyógyszer hatásának csökkenését eredményezheti.”
A kutatók megállapították, hogy a fahéj fő összetevője, a cinnamaldehid aktiválja a szervezetben azokat a receptorokat, amelyek bizonyos gyógyszereket lebontanak.
A tanulmányban azt is megjegyezték, hogy a fahéjolaj – amelyet általában főzéshez és tisztálkodási szerekhez használnak – nem jelent kockázatot.
Ez nem vonatkozik a fahéj kéregre. A tanulmány megállapította, hogy a kéreg, különösen a Cassia fahéjé, amely egy olcsóbb kínai változat, gyógyszerrel kapcsolatos problémákat okozhat – írja a New York Post.
Khan szerint mindenkinek, aki gyógyszerekkel tartja fenn egészségét, konzultálnia kell orvosával, mielőtt olyan kiegészítőket szedne, amelyek negatívan hatnak a kezelésére.
„A krónikus betegségekben – például magas vérnyomás, cukorbetegség, rák, ízületi gyulladás, asztma, elhízás, HIV, AIDS vagy depresszió – szenvedő embereknek óvatosan kell eljárniuk a fahéj vagy bármely más étrend-kiegészítő fogyasztása során” – mondta Khan. „A legjobb tanácsunk, hogy a gyógyszeres kezelés mellett étrend-kiegészítők szedése előtt konzultáljanak orvosukkal. Az étrend-kiegészítők definíció szerint nem alkalmasak betegségek kezelésére, gyógyítására vagy enyhítésére.”