Egészség

A vitamin, ami nélkül megállhat a szív

Alig fogyasztunk belőle

A B9-vitamin olyan, mint egy csendes őrangyal, amely nap mint nap védi a szívünket – csak éppen hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Pedig ha hosszabb ideig nem viszünk be belőle eleget, a következmények alattomosan érkeznek: nő a szívroham, a stroke és a trombózis kockázata.

A vitamin, ami nélkül megállhat a szív
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A B9-vitamin egyik kulcsszerepe, hogy féken tartsa a homocisztein nevű aminosavat, amely a vérünkben kering. Normális szinten ez az anyag rendben van, de ha elszabadul, az ereink ellenségévé válik: mikrosérüléseket okoz az érfalakon, felgyorsítja az érelmeszesedést, és ezzel egyre közelebb sodor minket a szívrohamhoz vagy a stroke-hoz.

Nem véletlen, hogy a tudósok évtizedek óta figyelmeztetnek erre. A Mayo Clinic Proceedings hasábjain megjelent nagyszabású kutatás például kimutatta: ha a homocisztein szintje mindössze 5 mikromol/literrel magasabb, máris akár 50 százalékkal nagyobb az esélyünk a koszorúér-betegségre. Ez a szám önmagában is riasztó – főleg, ha belegondolunk, milyen apró eltérésről van szó.

B9-vitamin: a szívünk titkos védelmezője

„Ha meg kellene neveznem a keringési rendszer egészsége szempontjából legfontosabb vitamint, habozás nélkül azt mondanám, hogy a B9-vitamin lenne az” – szögezte le Dr. Bartek Kulczyński, dietetikus

Egy 2025-ben publikált újabb kutatás még tovább erősítette az összefüggést: azoknál, akik étrendjükben rendszeresen sok B9-vitamint fogyasztanak, 23%-kal alacsonyabb a korai szív- és érrendszeri halálozás kockázata.

Hol találjuk meg a B9-vitamint?

Sokan azt gondoljuk, hogy a vitaminpótlás csak tablettákból lehetséges. A valóság az, hogy természetes forrásokból is bőségesen be tudnánk vinni a B9-vitamint – ha tudatosan étkeznénk.

Íme néhány mindennap is könnyen elérhető forrás:

  • Leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, római saláta
  • Egyéb zöldségek: brokkoli, cékla, zöldborsó, karfiol
  • Hüvelyesek: csicseriborsó, bab, lencse
  • Teljes kiőrlésű gabonák: zabpehely, hajdina, búzakorpa
  • Gyümölcsök: banán, avokádó, narancs, eper
  • Diófélék és magvak: mandula, napraforgómag, földimogyoró
  • Állati eredetű termékek: máj, tojássárgája, joghurt

Dr. Kulczyński arra figyelmeztet: „Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal a gyógyszertárba kell rohannunk folsavért, mivel a hiányosságok természetesebb módon is pótolhatók.” – fogalmazott Dr. Bartek Kulczyński, dietetikus

Mi történne, ha nem pótolnánk?

A B9-vitamin hiánya alattomos. Nem fáj, nem látszik azonnal, de évek alatt lassan roncsolja a szív- és érrendszert. Ha mi sem figyelünk rá, hasonlóan járhatunk, mint a lengyelek többsége, ahol a hiány tömeges méreteket öltött.

A szívbetegségek már most is a vezető halálokok közé tartoznak Európában. Lengyelországban például évente 15 ezer ember hal meg szívroham következtében – és a szakértők szerint ez a szám akár csökkenthető lenne, ha a lakosság jobban odafigyelne a B9-vitamin bevitelére.

A kérdés tehát nem az, hogy megengedhetjük-e magunknak a B9-vitamin hiányát. Sokkal inkább az, hogy mikor kezdjük el tudatosan pótolni – mielőtt a szervezetünk jelezne, talán végzetes módon, számol be a nuus.hu.

Kapcsolódó írásaink