Egészség
Egy kutatás borította a diétázók eddigi tudását
A csirkehús csökkenti a hasznos bélbaktériumok számát, míg a sovány marhahús védi a bélfalat

A fehér hús a legtöbb diétába belefér, sőt kifejezetten egészséges, szemben a vörös húsokkal – legalábbis így tudtuk eddig. Most azonban spanyol tudósok kiderítették: a sovány marhahús kevésbé káros a bélrendszernek, mint a csirke.
A bélrendszer egészsége a kulcs
Mivel eddig inkább csak a vegetáriánus és a húsevő étrend bélrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták, spanyol tudósok úgy döntöttek, most külön elemzik, hogyan hat emésztésünkre a csirkehús és a sovány, Pirenaica szarvasmarha húsa. Mint kiderült, a csirkehús csökkenti a hasznos bélbaktériumok számát, míg a sovány marhahús védi a bélfalat és csökkenti a gyulladást.
A tanulmány 16 egészséges, 18 és 22 év közötti fiatalt vizsgált, akik nyolc héten keresztül hetente háromszor ebédidőben fogyasztottak az említett húsfajtákból. Ezt követte egy öthetes „kimosási időszak”, amely alatt a résztvevők visszatértek normál étrendjükhöz bélflórájuk visszaállítása érdekében, majd átváltottak a másik húsra. Ez a módszer lehetővé tette, hogy a résztvevők mindkét diétát kipróbálják. Minden nyolchetes időszak elején és végén székletmintákat vettek a 16 résztvevőtől.
Végeredményként elmondható, hogy mindkét étrend minimális változást okozott a bélflórában. Ennek ellenére a csirkehúson alapuló étrend egyes hasznos baktériumok csökkenésével járt. Ezzel szemben a marhahúsnál csak egy érték mutatott jelentős változást: a Chloroflexota baktériumtörzsnél. Ez pedig növelte a Blautia bélbaktériumok mennyiségét, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.