Egészség

Az L-karnitin csodaszer?

Hosszú távú használatának következményei egyelőre nem tisztázottak

Az L-karnitin egy, a szervezetben termelődő vegyület, amely nélkülözhetetlen a zsírsavak energiává alakításához. Ugyanakkor a hírével ellentétben nem tekinthető fogyókúrás csodaszernek.

Az L-karnitin csodaszer?
Az L-karnitin mellékhatásai közé tartoznak a gyomorpanaszok: például hányinger vagy hasi görcsök
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeaskStock

Az L-karnitin egy természetes aminosav-származék, amelyet a szervezet metioninból és lizinből állít elő, főként a májban és a vesében. Elsősorban a zsírsavak mitokondriumba való szállításában játszik fontos szerepet, elősegítve az energiatermelést az izomsejtekben. Étrendi forrásai közé tartoznak a húsfélék és a tejtermékek, a vegetáriánusok és az idős emberek L‑karnitin-szintje viszont gyakran alacsony.

Mire jó az L-karnitin?

Tudományos vizsgálatokban az L‑karnitint étrend-kiegészítőként többféle egészségügyi célra tesztelték már: akut szívinfarktus utáni kiegészítő kezelésre, krónikus szívelégtelenség kezelésére, valamint a többi között inzulinrezisztencia, demencia vagy depresszió kiegészítő kezelésére. Bizonyos esetekben javulást mutattak e paraméterekben, de még több kutatásra van szükség ezeken a területeken.

Sportolóknál az L‑karnitint – különösen napi 2-4 gramm dózissal, esetleg szénhidráttal együtt – annak kapcsán is vizsgálták, hogy javíthatja-e a regenerációt és növelheti-e a teljesítményt magas intenzitású edzéseknél. Megint más kutatások szerint ugyanakkor kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás nélkül nem hatásos fogyókúrás szer.

Az L-karnitin lehetséges mellékhatásai és veszélyei

  • Az orális alkalmazás jellemző mellékhatásai közé tartoznak a gyomorpanaszok: hányinger, hasi görcsök, hasmenés, hányás. Ezek általában dózisfüggő módon jelentkeznek, különösen napi 3 gramm vagy annál magasabb bevitel esetén. Halszagú izzadás vagy test- és leheletszag is előfordulhat nagy mennyiségű használatnál.
  • Ritkábban jelentkezhet fejfájás, szájszárazság, szédülés, látáskárosodás, étvágycsökkenés, végtagduzzanat vagy bizsergő érzés.
  • Bár az L‑karnitin rövid távon kedvezően hathat, tartós szedés esetén a bélbaktériumokon keresztül termelődő trimetilamin‑N‑oxid (TMAO) fokozhatja az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát, ami felveti a hosszú távú biztonságosság kérdését.
  • Az L‑karnitin klinikai metaanalízisekben pozitív rövid távú hatásokat mutatott (például infarktus utáni halálozáscsökkenés és ritmuszavarok mérséklése terén), de a hosszú távú használatának következményei egyelőre nem tisztázottak.

Ha valaki L‑karnitin szedését fontolgatja – különösen krónikus betegség fennállása, idős kor vagy egyéb gyógyszerszedés esetén –, érdemes ezt orvossal megbeszélni, az egyéni kockázatokat is mérlegelve – derül ki a hazipatika.com cikkéből.

Kapcsolódó írásaink