Egészség

Száraz, ragadós, kissé dohos érzés a szájban? Ezért ébredünk gyakran kellemetlen szájízzel

A probléma hátterében akár komolyabb egészségügyi okok is állhatnak

Reggelente sokan tapasztalják a szájszárazság kellemetlen érzését – mintha a nyelv hozzátapadna a szájpadláshoz, a lehelet nehéz lenne, és valami fura íz is társulna hozzá. Ennek oka egyszerű: éjszaka nemcsak mi pihenünk, hanem a nyálmirigyeink is. Ha pedig nyitott szájjal alszunk, esetleg nátha miatt orr helyett a szánkon át lélegzünk, a száj még inkább kiszárad.

Száraz, ragadós, kissé dohos érzés a szájban? Ezért ébredünk gyakran kellemetlen szájízzel
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

Aggodalomra azonban nincs ok, ha a reggeli első pohár víz után minden helyreáll. De ha gyakran vagy tartósan tapasztalunk szájszárazságot, érdemes utánajárni a jelenségnek – figyelmeztet Prof. Dr. Stefan Zimmer, a Witten/Herdecke Egyetem fogorvosa. A probléma hátterében ugyanis akár komolyabb egészségügyi okok is állhatnak – írta a Fittforfun.

Miért olyan fontos a nyál?

A nyál szerepe a szájüreg egészségében csak akkor válik igazán nyilvánvalóvá, amikor kevés van belőle. A ProDente nevű egészségügyi szervezet szerint a tartós szájszárazságnak több negatív következménye is lehet:

  • A rágás és nyelés nehezebbé válik: a nyál segít a táplálék pépesítésében, hogy az könnyen lecsússzon.

  • Gyengül az ízérzékelés: az ízlelőbimbóknak nedves közegre van szükségük a működéshez.

  • Égő érzés a nyelven, száraz ajkak, berepedezett szájzugok is felléphetnek.

  • Mundgeruch (rossz lehelet) alakulhat ki, mivel a baktériumok száraz környezetben gyorsabban szaporodnak.

  • Fogszuvasodás és zománcpusztulás veszélye nő, mert a nyál normál esetben semlegesíti a savakat, amelyek roncsolják a fogzománcot.

Kiket érint a szájszárazság leggyakrabban?

  • Idősek: az életkor előrehaladtával csökken a nyáltermelés, és sok idős ember eleve keveset iszik.

  • Gyógyszert szedők: bizonyos vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, pszichotróp szerek mellékhatásként szájszárazságot okozhatnak.

  • Cukorbetegek: ha a szájszárazság erős szomjúsággal és gyakori vizeléssel társul, érdemes diabétesz irányában vizsgálatot kérni.

  • Sportolók: intenzív fizikai aktivitás során csökken a nyálmirigyek működése, a szájon át történő légzés pedig tovább fokozza a szájszárazságot.

Házi praktikák szájszárazság ellen

A nyáltermelés egyik alapfeltétele a megfelelő hidratáltság. Ezért:

  • Igyunk naponta legalább 1,5 litert, lehetőleg vízből.

  • Fogyasszunk vízben gazdag ételeket, például dinnyét, uborkát, levest.

  • Együnk rágós, ropogós ételeket, mint a sárgarépa vagy teljes kiőrlésű kenyér – a rágás serkenti a nyáltermelést.

  • Rágjunk cukormentes rágógumit vagy szopogassunk cukormentes cukorkát, lehetőleg ánizzsal, édesköménnyel vagy zsályával.

  • Kis jégkockák szopogatása is segíthet a száj hidratálásában.

Természetes szájöblítő szájszárazságra – házilag elkészítve

A kamilla és lenmag kombinációja nemcsak nedvesíti a szájat, hanem megnyugtatja az irritált nyálkahártyát is. A Berlini Charité Egyetem Természetgyógyászati Ambulanciája és a Zentrum für Qualität in der Pflege (ZQP) az alábbi receptet ajánlja:

Hozzávalók (egynapi adaghoz):

  • 1 evőkanál lenmag

  • 1 evőkanál szárított kamilla

  • 500 ml víz

Elkészítés:

  1. A lenmagot 250 ml vízben főzzük 5 percig, majd szűrjük le.

  2. A kamillát 250 ml forró vízzel forrázzuk le, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le.

  3. Keverjük össze a két folyadékot.

  4. Naponta négyszer öblögessünk vele. Hűtőben tárolva 1 napig használható.

Kapcsolódó írásaink