Egészség
Száraz, ragadós, kissé dohos érzés a szájban? Ezért ébredünk gyakran kellemetlen szájízzel
A probléma hátterében akár komolyabb egészségügyi okok is állhatnak

Aggodalomra azonban nincs ok, ha a reggeli első pohár víz után minden helyreáll. De ha gyakran vagy tartósan tapasztalunk szájszárazságot, érdemes utánajárni a jelenségnek – figyelmeztet Prof. Dr. Stefan Zimmer, a Witten/Herdecke Egyetem fogorvosa. A probléma hátterében ugyanis akár komolyabb egészségügyi okok is állhatnak – írta a Fittforfun.
Miért olyan fontos a nyál?
A nyál szerepe a szájüreg egészségében csak akkor válik igazán nyilvánvalóvá, amikor kevés van belőle. A ProDente nevű egészségügyi szervezet szerint a tartós szájszárazságnak több negatív következménye is lehet:
-
A rágás és nyelés nehezebbé válik: a nyál segít a táplálék pépesítésében, hogy az könnyen lecsússzon.
-
Gyengül az ízérzékelés: az ízlelőbimbóknak nedves közegre van szükségük a működéshez.
-
Égő érzés a nyelven, száraz ajkak, berepedezett szájzugok is felléphetnek.
-
Mundgeruch (rossz lehelet) alakulhat ki, mivel a baktériumok száraz környezetben gyorsabban szaporodnak.
-
Fogszuvasodás és zománcpusztulás veszélye nő, mert a nyál normál esetben semlegesíti a savakat, amelyek roncsolják a fogzománcot.
Kiket érint a szájszárazság leggyakrabban?
-
Idősek: az életkor előrehaladtával csökken a nyáltermelés, és sok idős ember eleve keveset iszik.
-
Gyógyszert szedők: bizonyos vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, pszichotróp szerek mellékhatásként szájszárazságot okozhatnak.
-
Cukorbetegek: ha a szájszárazság erős szomjúsággal és gyakori vizeléssel társul, érdemes diabétesz irányában vizsgálatot kérni.
-
Sportolók: intenzív fizikai aktivitás során csökken a nyálmirigyek működése, a szájon át történő légzés pedig tovább fokozza a szájszárazságot.
Házi praktikák szájszárazság ellen
A nyáltermelés egyik alapfeltétele a megfelelő hidratáltság. Ezért:
-
Igyunk naponta legalább 1,5 litert, lehetőleg vízből.
-
Fogyasszunk vízben gazdag ételeket, például dinnyét, uborkát, levest.
-
Együnk rágós, ropogós ételeket, mint a sárgarépa vagy teljes kiőrlésű kenyér – a rágás serkenti a nyáltermelést.
-
Rágjunk cukormentes rágógumit vagy szopogassunk cukormentes cukorkát, lehetőleg ánizzsal, édesköménnyel vagy zsályával.
-
Kis jégkockák szopogatása is segíthet a száj hidratálásában.
Természetes szájöblítő szájszárazságra – házilag elkészítve
A kamilla és lenmag kombinációja nemcsak nedvesíti a szájat, hanem megnyugtatja az irritált nyálkahártyát is. A Berlini Charité Egyetem Természetgyógyászati Ambulanciája és a Zentrum für Qualität in der Pflege (ZQP) az alábbi receptet ajánlja:
Hozzávalók (egynapi adaghoz):
-
1 evőkanál lenmag
-
1 evőkanál szárított kamilla
-
500 ml víz
Elkészítés:
-
A lenmagot 250 ml vízben főzzük 5 percig, majd szűrjük le.
-
A kamillát 250 ml forró vízzel forrázzuk le, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le.
-
Keverjük össze a két folyadékot.
-
Naponta négyszer öblögessünk vele. Hűtőben tárolva 1 napig használható.