Egészség

Melyik alkohol hat különösen a testzsírra?

A férfiak inkább a sört kedvelik, a nők inkább a bort

Sör, bor vagy inkább pálinka? Az, hogy az alkohol grammonkénti hét kilokalóriájával nem éppen alakbarát, már régóta ismert. De vajon a sör ugyanolyan hatással van a testzsírszázalékra, mint a bor és a pálinka?

Melyik alkohol hat különösen a testzsírra?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egy tanulmányban 1869 adatot gyűjtöttek, amelyeket a kutatók a UK-Biobankból kaptak. A közel 1900, 40 és 79 év közötti alany demográfiai tényezők, mint életkor, nem vagy nemzetiség mellett életmódra, táplálkozásra és alkoholfogyasztásra vonatkozó információkat is megadott - írja a focus.de.

A magas alkoholfogyasztás növeli a testzsírszázalékot

Alapvetően megállapítható, hogy a megnövekedett alkoholfogyasztás a zsigeri zsír, azaz a mélyen fekvő zsírréteg és a bőr alatti zsírréteg növekedésével jár együtt. De pontosan miben különbözik a sör más alkoholtartalmú italoktól?

A sörfogyasztás különösen a csípőre hat

A sör sok szénhidrátot tartalmaz, és bizonyos biokémiai folyamatok révén csökkenti az energiaégetést, így a túlzott sörfogyasztás hozzájárul a zsigeri testzsír arányának növekedéséhez.

A brit tanulmány szerint a szeszes italok, illetve a magas alkoholtartalmú italok hasonló hatással vannak a testzsírszázalékra. A borfogyasztók, függetlenül attól, hogy vöröset vagy fehéret isznak, abból profitálnak, hogy a bor nincs hatással a zsigeri vagy a bőr alatti zsírra. A fehérborfogyasztók emellett nagyobb csontsűrűséggel rendelkeznek, a vörösborfogyasztók pedig ritkábban hajlamosak az elhízásra.

Kapcsolódó írásaink