Egészség

Ez a krumpliétel jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát

Nem ördögtől való a burgonya, de bizonyos formájával szemben óvatosságra intenek a tudósok

Egy új, nagyszabású kutatás szerint egy népszerű krumpliétel rendszeres fogyasztása erősen összefügg a 2-es típusú diabétesz kialakulásával – hívta fel a figyelmet a B92.

Ez a krumpliétel jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát
Kész csődtömeg a szervezetnek, ami a képen látható...
Fotó: AFP/Connect Images/LB Studios

A csaknem 40 évet átfogó vizsgálatban több mint 205 ezer amerikai egészségügyi dolgozó étrendjét követték nyomon, és az eredmények azt mutatták, hogy heti három adag sült krumpli elfogyasztása 20%-kal növeli a diabétesz kockázatát, ezzel szemben a főtt vagy pürésített burgonya nem mutatott jelentős összefüggést a betegség kialakulásával.

A kutatók azt is megvizsgálták, milyen hatással van, ha a burgonyát más szénhidrátforrásokkal helyettesítik:

  • a sült krumpli teljes kiőrlésű gabonára cserélése akár 19%-kal csökkentheti a kockázatot,

  • viszont a fehér rizsre való csere növelte a diabétesz kockázatát.

A kutatók hangsúlyozták: bár a burgonya értékes tápanyagokat (például rostot, C-vitamint, magnéziumot) tartalmaz, magas keményítőtartalma miatt magas a glikémiás indexe, ami hozzájárulhat a vércukorszint-ingadozásokhoz.

A tanulmány végkövetkeztetése szerint a sült krumpli fogyasztását érdemes visszafogni, míg a főtt vagy püré változatok mértékkel beilleszthetők az egészséges étrendbe – a teljes kiőrlésű gabonák előnyben részesítésével együtt.

Kapcsolódó írásaink