Egészség

A sült krumpli több lehet, mint pusztán bűnös élvezet

Akár húsz százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A sült krumpli több lehet, mint pusztán bűnös élvezet – hetente háromszor fogyasztva akár 20%-kal is növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, míg ugyanannyi főtt, tepsiben sült vagy krumplipüré nem tűnik ugyanilyen hatásúnak.

A sült krumpli több lehet, mint pusztán bűnös élvezet
Akár húsz százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Fotó: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Egy nagyszabású amerikai tanulmány szerint a sült krumpli jelentősen magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, míg a főtt, tepsiben sült vagy krumplipüré nem. A teljes kiőrlésű gabonafélék egészségesebb alternatívát jelentenek, míg a fehér rizs növelheti a kockázatot.

A heti három adag sült krumpli elfogyasztása 20%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de a hasonló mennyiségű, más módon – főzve, sütve vagy pürésítve – elkészített burgonya fogyasztása nem növeli jelentősen a kockázatot – derül ki a The BMJ augusztus 6-án közzétett tanulmányából.

Sőt, az eredmények azt mutatják, hogy a burgonya bármilyen formájának teljes kiőrlésű gabonával való helyettesítése alacsonyabb 2-es típusú cukorbetegség kockázattal járt együtt, míg a fehér rizsre való cseréje fokozott kockázattal járt.

A burgonya számos tápanyagot tartalmaz, beleértve a rostot, a C-vitamint és a magnéziumot, de magas a keményítőtartalma és ezért magas a glikémiás indexe, így összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával.

De sem a burgonya elkészítési módját, sem azokat a konkrét élelmiszereket, amelyeket a burgonya helyettesítene, nem vették figyelembe, amelyek mindkettő kulcsfontosságú a burgonya általános egészségügyi hatásának értékeléséhez.

Ennek megválaszolására a kutatók megvizsgálták a különböző módon elkészített burgonya fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggést. Azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van az egészségre, ha a burgonyát más fő szénhidrátokkal, például teljes kiőrlésű gabonákkal és rizzsel helyettesítik.

Eredményeik több mint 205 000 egészségügyi szakember adatain alapulnak, akik három nagyszabású amerikai tanulmányban vettek részt 1984 és 2021 között. A résztvevők mentesek voltak a cukorbetegségtől, a szívbetegségtől és a rákos megbetegedésektől, és négyévente részletes élelmiszer-kérdőíveket töltöttek ki.

A közel 40 éves követés során 22 299 embernél diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

Miután a kutatók figyelembe vették az életmódbeli és táplálkozási tényezőket a cukorbetegség kockázatával összefüggésben, azt találták, hogy minden heti három adag burgonya 5%-kal, minden heti három adag sült krumpli pedig 20%-kal növelte a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási arányát. A tepsiben sült, főtt vagy krumplipüré hasonló mennyiségű fogyasztása azonban nem járt szignifikánsan nagyobb kockázattal.

A heti három adag burgonya teljes kiőrlésű gabonával való helyettesítése 8%-kal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását.

Ezzel szemben a teljes burgonya, illetve a sült, főtt vagy krumplipüré fehér rizzsel való helyettesítése a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával járt.

Ez egy megfigyeléses tanulmány, így nem lehet szilárd következtetéseket levonni az ok-okozati összefüggésekről, és a kutatók nem zárhatják ki annak lehetőségét, hogy más, nem mért tényezők is befolyásolhatták az eredményeiket. A résztvevők többsége európai származású egészségügyi szakember volt, így az eredmények esetleg nem vonatkoznak más populációkra.

Mindazonáltal a következő következtetésre jutottak: „Eredményeink alátámasztják, hogy a burgonyafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés a helyettesítőként használt konkrét élelmiszerektől függ. Az eredmények összhangban vannak a jelenlegi táplálkozási ajánlásokkal is, amelyek a teljes kiőrlésű gabonák beillesztését szorgalmazzák az egészséges étrend részeként a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében.”

Szóval, vajon újra a burgonya került a tányérra? Nos, ez attól függ – állítják a kutatók egy kapcsolódó vezércikkben, megjegyezve, hogy fontos figyelembe venni az elkészítési módot és a helyettesítő élelmiszereket a lakosság tájékoztatása vagy a politika tájékoztatása során.

Rámutatnak, hogy viszonylag alacsony környezeti és egészségügyi hatásai miatt a sült, főtt vagy krumplipüré az egészséges és fenntartható étrend részét képezheti, bár a teljes kiőrlésű gabonáknak továbbra is prioritást kell élvezniük, de szerintük további, sokszínűbb populációkból származó vizsgálatokra van szükség, amelyek figyelembe veszik mind az elkészítési módokat, mind a helyettesítési elemzést, tájékoztat a sciencedaily.com.

Kapcsolódó írásaink