Egészség

Vastagbélrákot okozhat a rostmentes étrend

Erre figyelmeztetnek a kutatók

Már kisgyermekkorban azt tanítják, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, hogy egészségesek legyünk. A rostszegény életmódnak ugyanis komoly következményei lehetnek.

Vastagbélrákot okozhat a rostmentes étrend
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Jacopin

A legújabb kutatások szerint a rostszegény életmód nemcsak az emésztést lassítja, hanem komoly betegségek kialakulásához is vezethet – köztük a vastagbélrákhoz. A brit Élelmiszer- és Italgyártók Szövetsége (FDF) megbízásából készült felmérés rávilágít: a lakosság többsége alig tud valamit a rostfogyasztás egészségügyi szerepéről, és így saját egészségét veszélyezteti nap mint nap.

A felmérés szerint a britek mindössze 7%-a tudja, hogy napi legalább 30 gramm rost lenne az ideális a szervezet számára. Ehelyett az emberek átlagosan 12,4 grammot tartanak elegendőnek – ez kevesebb mint a fele a hivatalos ajánlásnak.

A rosthiány azonban szorosan összefügg több komoly betegséggel is, mint a vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív-érrendszeri problémák – hívta fel a figyelmet a mindmegette.hu.

A rostban gazdag étrend elősegíti a rendszeres bélműködést, csökkenti a rákkeltő anyagok bélrendszerben töltött idejét, és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását. Emellett segít a vércukorszint szabályozásában, a koleszterinszint csökkentésében, sőt még a testsúly kontrollálásában is.

A legjobb rostforrások közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék és magvak. Az FDF külön kiemeli az eper, édesburgonya, barna rizs, fekete bab és mandula jótékony hatását.

Kapcsolódó írásaink