Egészség
A fehérjeporok fogyasztása hozzájárulhat a rák kialakulásához
Nyolcvan százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akiknél az orvosok diagnosztizálták a halálos betegséget

Szinte már mindenkinek lapul az otthonában néhány vitamin vagy ásványi anyag, amelyekkel támogatja az egészségét. A szakértők szerint azonban az egyik étrend-kiegészítő túlzott bevitele súlyos betegséget idézhet elő, ugyanis növelheti a bélrák kockázatát.
Az utóbbi évtizedekben világszerte megnövekedett az étrend-kiegészítők népszerűsége, nincs ez másképp hazánkban sem. Sokan, főként a fiatalabb generációk a közösségi médiát pörgetve gyakran botlanak bele nem mindennapi fizikumot ígérő termékekbe, amelyek emellett azt sugallják, hogy pozitívan hatnak az egészségükre is.
Étrend-kiegészítő, melynek túlzott fogyasztása növelheti a vastagbélrák kockázatát
Az étrend-kiegészítők feltörekvő piacát összességében az egészségtudatosság növekedése, a járványok hatása, az online és influenszer marketing, az alternatív megoldások iránti kereslet, valamint a szépségipar befolyásolta. Bár a legtöbbjük egészségesnek mondható, túlzott fogyasztásuk azonban súlyos problémákat vonhat maga után.
A fehérjeporok fogyasztása hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy az elmúlt 30 évben globálisan 80 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akiknél az orvosok diagnosztizálták a halálos betegséget.
Hogyan hat a szervezetünkre a népszerű étrend-kiegészítő, a fehérjeturmix?
Bár a szakértők szerint ebben a meghökkentő jelenségben számos tényező játszhat szerepet, – többek között a légszennyezés és az elhízás is – most a borzalmas betegség megnövekedett kockázatát a fehérjeporokkal hozták kapcsolatba, mivel a szóban forgó étrend-kiegészítő növelheti a rákot előidéző gyulladások esélyét.
Amikor a szervezet lebontja és metabolizálja a fehérjéket, az egyik melléktermék a toxinok, amelyek gyulladást okoznak és bélrákot okoznak – magyarázta a témával kapcsolatban Dr. James Kinross vastagbélsebész. A szakértő szerint ugyanis a fehérjeporok negatívan befolyásolják a bélmikrobiomot, azaz a bélben található mikroorganizmusokat, ezáltal gyulladást idézve elő a szervezetben.
Hogyan hat a fehérjepor a bélrendszerünkre?
Számos korábbi kutatás alátámasztotta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek általában sok adalékanyagot tartalmaznak, mint például a fehérjepor, károsan befolyásolják a bélmikrobiom egyensúlyát, gyulladást idéznek elő és több súlyos betegség kockázatát is növelhetik.
Dr. Kinross szerint a porok helyett inkább a növényi és állati eredetű fehérjéket kellene fogyasztanunk. Természetesen ezeknél a termékeknél is fontos, hogy jó minőségű vörös húsokat válasszunk, ne az ultrafeldolgozott verziót.