Egészség
Itt a titkos egészségbomba
Többféleképpen is támogatja a szervezetünket

Ha meghalljuk az „élesztő” szót, a legtöbben rögtön kalóriadús, hizlaló ételekre – például pizzára, lángosra vagy kelt tésztára – gondolunk. Ez a reflexszerű asszociáció azonban sokszor félrevezető. Az élesztő ugyanis nemcsak „bűnös élvezetek” összetevője, hanem meglepően sokoldalú és jótékony hatású mikroorganizmus is lehet – írja a mindmegette.hu.
Az élesztő számos, a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot tartalmaz. Kiemelkedően gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B6, B9 – azaz folsav), melyek különösen az idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséhez szükségesek. Ezenkívül nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz.
Fehérjében is gazdag, így az izomműködés és az immunrendszer támogatásában is szerepet játszik. Probiotikus hatásának köszönhetően kedvezően hathat a bélflórára – különösen antibiotikumos kúra után lehet hasznos az élesztő tartalmú kiegészítők fogyasztása.
Nem mindegy azonban, milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe az élesztőt. Íme, a leggyakoribb típusok és azok jellemzői:
Sörélesztő
Por, pehely vagy tabletta formában kapható, és igazi vitaminbomba. Bőr-, haj- és körömerősítő hatású, de az idegrendszer támogatásában is segít. Általános javaslat: napi 5–10 gramm.
Probiotikus élesztőkapszula
Kifejezetten az emésztőrendszer regenerálására ajánlott, például hasmenés után vagy antibiotikum-kúra alatt/után. Napi adagja 250–1000 mg között mozog.
Étkezési (inaktív) élesztő
Nem élő élesztő, inkább fűszerként, ételízesítőként használják enyhén édeskés-sós íze miatt. Nagyon fontos fehérjeforrás, különösen vegán vagy vegetáriánus étrend esetén. Napi 1-2 evőkanál a javasolt mennyiség.
Nyers élesztő
Ez a formája élő mikroorganizmusokat tartalmaz, ezért óvatosan kell vele bánni. Kismértékben (napi max. 1 gramm) fogyasztható, de gyakran okozhat puffadást vagy emésztési panaszokat, sőt, bizonyos tápanyagok felszívódását is gátolhatja.
Élesztővel készült sült ételek
A sütés során az élesztő mikroorganizmusai elpusztulnak, így ezek az ételek inkább élvezeti értéket nyújtanak, nem egészségügyit – és gyakran a hozzáadott fehér liszt és cukor miatt hizlalnak, nem az élesztő miatt.