Egészség

Egészséges étkezési rendszer a Harvard tudósaitól

A zöldségek előnye a gyümölcsökkel szemben

A Harvard diéta egy táplálkozási rendszer, amelyet a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola szakértői fejlesztettek ki. Célja, hogy segítsen az embereknek kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, amely segít megelőzni a krónikus betegségeket.

Egészséges étkezési rendszer a Harvard tudósaitól
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A diéta egyik kulcsfontosságú alapelve a zöldségek előnye a gyümölcsökkel szemben. Különösen fontos figyelembe venni, hogy a burgonya magas glikémiás indexű élelmiszer, és ugyanúgy hat a szervezetre, mint a finomított szénhidrátok - a vércukorszint hirtelen megugrását okozza. Ugyanakkor a gyümölcsök előnyösebbek a gyümölcslevekkel szemben, mivel rostot tartalmaznak, és lassan szívódnak fel.

Az egészséges szénhidrátokat teljes kiőrlésű gabonatermékekből ajánlott bevinni: árpából, zabból, quinoából, barna rizsből és teljes kiőrlésű búzából. Ezek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokemikáliákban, és segítenek fenntartani a stabil vércukorszintet is.

A minőségi fehérjeforrások közé tartoznak a halak, a hüvelyesek, a baromfi (például csirke és kacsa) és a diófélék. A zsírok közül előnyben kell részesíteni az egészséges növényi olajokat - repce, szója és olívaolaj.

Ami az italokat illeti, a diéta a víz, a tea és a kávé váltakozását foglalja magában - cukor nélkül vagy minimális cukorral. A tejtermékeket napi 1-2 adagra, a gyümölcsleveket pedig egy kis pohárra ajánlott korlátozni.

Kapcsolódó írásaink