Egészség
Veszélyes lehet a chia mag?
Ártalmatlannak tűnik, de súlyos is lehet a reakció

Az utóbbi években világszerte hódítanak az úgynevezett „szuperélelmiszerek”, vagyis olyan természetes alapanyagok, amelyek különösen magas tápanyagtartalmuk révén az egészség támogatóiként váltak népszerűvé. Közéjük tartozik a chia mag is, amelyet sokan szórnak a zabkására, smoothie-ba, vagy készítenek belőle pudingot, mivel remek növényi fehérje-, rost- és omega-3 zsírsavforrásként ismert. Azonban – mint minden táplálék esetében – nem árt tudni, hogy a chia mag sem ártalmatlan mindenki számára: allergiát is kiválthat.
Mi az a chia mag, ha valaki mégsem ismerné?
A chia mag a Salvia hispanica nevű növény apró magja, amely eredetileg Közép-Amerikából származik. A magok gazdagok élelmi rostokban, fehérjében, antioxidánsokban és növényi eredetű omega-3 zsírsavakban (főként ALA – alfa-linolénsav). Ezek az összetevők hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, a vércukorszint szabályozásához és az emésztés támogatásához.
Egyre több a jelentett allergiás eset
Bár a chia magot régóta fogyasztják egyes országokban, az európai étrendben csak az utóbbi két évtizedben jelent meg tömegesen. Az új élelmiszerek azonban – különösen, ha nagy mennyiségben vagy rendszeresen fogyasztják őket – immunreakciót válthatnak ki, különösen azoknál, akik már más allergiára is hajlamosak.
Az első dokumentált chia allergiás esetek nem sokkal az után jelentek meg, hogy az Európai Unió 2009-ben új élelmiszerként (novel food) jóváhagyta a mag forgalmazását. Bár élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalannak ítélték a chia magot a forgalomba hozott termékekben, felhívták a figyelmet annak lehetőségére, hogy kereszt reakció alakulhat ki mogyoróval, szezámmaggal vagy pisztáciával a fogyasztás során.
Melyek lehetnek a chia-mag allergia tünetei?
A chia mag allergia tünetei hasonlóak lehetnek más ételallergiákéhoz:
- viszketés vagy bizsergés a szájban és torokban
- bőrpír, csalánkiütés
- hasi fájdalom, hányinger, hányás
- légzési nehézség
- súlyos esetben anafilaxiás reakció (ez életveszélyes állapot)
Az allergiás reakciók hátterében az állhat, hogy a chia magban található fehérjék hasonlóságot mutatnak más, gyakran allergizáló magvak fehérjéivel, például a szezáméval vagy a mogyoróéval.
Kik lehetnek veszélyben, hogy kialakulhat náluk az allergia?
Elsősorban azoknál érdemes fokozott óvatosság, akik:
- már ismerten allergiásak más magvakra (pl. szezámmag, diófélék),
- pollenallergiások (keresztreakció is előfordulhat),
- autoimmun betegségben szenvednek.
Óvatosság mindenekelőtt
Első fogyasztáskor csak egy kisebb mennyiséget próbáljunk ki, figyelve a tüneteket. Ha már tapasztaltunk allergiás reakciót más magokra, kérjük ki allergológus tanácsát a chia mag fogyasztása előtt. Figyeljünk a rejtett összetevőkre is: sok „egészségesnek” feltüntetett snack, müzli, kenyér és sütemény is tartalmazhat chia magot. Súlyos allergiások esetén érdemes antihisztamint vagy adrenalininjekciót elérhető közelségében tartani új ételek kipróbálásakor.
A chia mag valóban értékes tápanyagforrás lehet, de – mint minden élelmiszer – nem mindenkinek előnyös. Ha valaki hajlamos allergiára, különösen magfélékkel szemben, érdemes óvatosnak lenni, és orvosi tanácsot kérni. A „szuperélelmiszer” jelző nem jelenti azt, hogy egy adott alapanyag mindenkinek biztonságos vagy egyformán egészséges lenne. Egyéni érzékenységek és előzmények ismerete elengedhetetlen a tudatos étkezéshez – állítja a hazipatika.com.