Egészség
Amit nem mondanak el a koleszterinről
Az életünk múlhat rajta

A koleszterin szintjének megfelelő szabályozása kulcsfontosságú az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához és a hosszú, egészséges élethez. Az életmódbeli változtatások rengeteget segítenek, hogy kordában tartsuk a koleszterinszintet, amivel akár az orvosi kezelést is elkerülhetjük.
A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely a vérkeringésben található, amelyre alapvetően a szervezetünknek szüksége van, hogy a sejtek megfelelően működjenek és a hormonok termelődhessenek. Viszont, ha túl sok van belőle, az érelmeszesedéshez és egyéb problémákhoz vezethet, hívja fel a figyelmet a mindmegette.hu.
A koleszterinnek két fő típusa van:
- LDL-koleszterin, azaz „rossz koleszterin”: Ha túl magas az LDL-szint, az artériák falában lerakódások keletkezhetnek, növelve a szívroham és a stroke kockázatát.
- HDL-koleszterin azaz „jó koleszterin”: Segít a májnak eltávolítani a felesleges LDL-t a véráramból, csökkentve a szívbetegségek esélyét.
A koleszterinszint egy orvosi vizsgálattal ellenőrizhető, azonban nem csak ezt a két anyagot kell ellenőrizni.
A koleszterin mellett a trigliceridek szintje is fontos. A trigliceridek egyfajta zsírok, amelyek szintén a vérben találhatóak. Evés után a szervezet trigliceridekké alakítja át azokat a kalóriákat, amelyeket nem használ fel azonnal, majd a zsírsejtekben raktározza. Ha sokat mozgunk és energiaként használjuk fel őket, akkor kiürülnek a vérből, de túl sok belőlük veszélyes, mivel növelik a szívbetegségek kockázatát.
A szakértők szerint 40 éves kor felett legalább ötévente érdemes megméretni a koleszterinszintet. Ha a családban előfordult szívbetegség, vagy egyéb kockázati tényezők állnak fenn (pl. cukorbetegség, vagy magas vérnyomás), akkor ennél gyakrabban is ajánlott a vizsgálat. Jó, ha tudjuk, hogy a sima vérvizsgálat a jó és a rossz koleszterin együttes szintjét mutatja, ezért javasolt inkább a teljes lipidszűrés, ami külön veszi a HDL, az LDL és a trigliceridek szintjét is.
A koleszterinszint csökkentése leginkább életmódbeli változtatásokkal lehetséges. Elsősorban fontos az egészséges, koleszterinszint csökkentő ételek fogyasztása, mint például a bab, és a hüvelyesek. Viszont a telített zsírokat, és egyes húsokat, például a zsíros marhahúst, a bárányt, a sertést, a bőrös baromfit és az állati eredetű zsírokat érdemes kerülni, mivel ezek növelik a koleszterinszintet.
Fontos még az elhízás elkerülése, és az egészséges testsúly megtartása, ugyanis a túlsúly növelheti a vér koleszterinszintjét, ezáltal a szívroham kockázatát.
A szakértők szerint a rendszeres testmozgással is felvehetjük a kesztyűt a nem kívánt koleszterin ellen. Heti legalább 150 perc, azaz két fél fél óra mérsékelt intenzitás mozgás segíthet a jó koleszterinszint növelésében, így a rossz csökkentésében.