Egészség
Három étkezési szokást megváltoztatásával, milliók halála lenne megelőzhető
Az egészségtelen táplálkozás betegségeket okozhat

Túl kevés teljes kiőrlésű gabonatermék, túl kevés hüvelyesek, túl sok sófogyasztás. A kutatók szerint azoknál, akik ezen étkezési szokások közül egyet vagy többet kombinálnak, különösen magas a halálos szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A szakértők ezt a kifejezést olyan betegségre használják, amely az erekből vagy a szívből származik, például szívkoszorúér-betegségre vagy szívrohamra.
A tanulmány részeként a tudósok 204 ország adatait gyűjtötték össze 1990 és 2019 között. Jelenlegi értékelésükben a kutatók az európai országokra, valamint az étkezési szokások, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozások közötti kapcsolatra összpontosítottak.
Ezekben az országokban összesen mintegy 1,55 millió úgynevezett étrenddel összefüggő szív- és érrendszeri halálesetet regisztráltak. Más szóval, 1,55 millió ember, aki nem optimális étrenddel kapcsolatos szív- és érrendszeri betegségben halt meg - írja a focus.de.
Ha meg akarja előzni az étrenddel kapcsolatos betegségeket, kövesse az alábbi három tippet:
1. Teljes kiőrlésű termékek fehér liszt helyett
Ha kenyérről, tésztáról, rizsről és lisztről van szó, mindig a teljes kiőrlésű változatot kell választania. A Német Táplálkozási Társaság (DGE) szerint ez a legjobb választás, mert "a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek hosszabb ideig telítettek, és több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér lisztből készült termékek".
2. Egyen hüvelyeseket gyakrabban
Legyen szó lencséről, szójababról, csillagfürtről, zöldbabról, vesebabról vagy csicseriborsóról: A DGE azt is tanácsolja, hogy gyakrabban építsék be a hüvelyesek étrendjébe. Ennek az az oka, hogy B1-, B6-vitamint, folsavat, valamint vasat, magnéziumot és cinket biztosítanak.
"Magas fehérjetartalmúak, ami jó húsalternatívává teszi őket. A benne lévő rost is biztosítja a hosszan tartó jóllakottságot" – mondja a DGE.
A földimogyoró kivételével, amely szintén hüvelyes, a legtöbb fajta alacsony zsír- és kalóriatartalmú.
3. Ügyeljen a sótartalomra
Egy felnőttnek naponta legfeljebb hat gramm konyhasót kell fogyasztania. Ez körülbelül egy teáskanálnak felel meg. A legtöbb német lényegesen többet eszik.
A DGE azt javasolja, hogy só helyett otthon fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesítsék. Az ételek sózása nem feltétlenül jelent problémát. A legtöbb sót késztermékeken keresztül szívjuk fel, amelyek közül néhány nagy mennyiségű sót tartalmaz ízfokozóként és tartósítószerként.
Különös figyelmet kell fordítani a kenyér, a hús, a kolbász és a sajt sótartalmára, a DGE javasolja: "Ha a nátriumtartalom a csomagolt élelmiszereken van feltüntetve, akkor az asztali sótartalmat úgy lehet kiszámítani, hogy a megadott nátriumtartalmat megszorozzuk 2,54-gyel. 2016 decembere óta az étkezési sótartalmat kötelező információként kell feltüntetni az élelmiszerek címkézésével összefüggésben."