Egészség

Amikor a tea mindent tönkretesz

A legrosszabb kombinációk

A fűszeres és fehérjetartalmú ételek után fogyasztott tea csökkenti az előnyeit és irritálja a gyomrot.

Amikor a tea mindent tönkretesz
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Ezequiel Sambresqui

A tea a világ egyik legnépszerűbb itala. Reggel, este és étkezés közben isszák. Azonban kevesen gondolják azt, hogy a tea nem minden termékkel illik. Egyes kombinációk nemcsak az ízét ronthatják, hanem az egészségre is károsak lehetnek.

Édesség: Veszélyes klasszikusok

Az édességek teával való leöblítése gyermekkori szokás. De van egy árnyalatnyi különbség: a tea elmossa az édes ízt, és a sütemény vagy az édesség már nem tűnik olyan gazdagnak. Ennek eredményeként vágyunk arra, hogy többet együnk – ez túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet.

Magának az italnak a cukorral való fogyasztása sem segít a helyzeten: ebben az esetben a szénhidrátok mennyisége túlzott lesz.

Fehérjetermékek: Konfliktus az antioxidánsokkal

A tea gazdag tápanyagokban, beleértve az antioxidánsokat is. De ha fehérjetartalmú ételekkel, például túróval, tojással vagy hússal fogyasztják , ezen összetevők felszívódása zavart szenved . Ennek eredményeként az ital jótékony hatásai csökkennek.

Fűszeres ételek: plusz teher

Egy fűszeres étkezés után nem a legjobb ötlet egy csésze teához nyúlni. Az ital irritálhatja a gyomornyálkahártyát, íze és aromája pedig gyakorlatilag elveszik a fűszeres ízek hátterében. Jobb, ha először egy kicsit pihenteted az ízlelőbimbóidat.

Tejtermékek: akadályozzák a kalcium felszívódását

A tejtermékekkel kombinált tea csökkenti a kalcium felszívódását. Ugyanez vonatkozik a tej italhoz való hozzáadására is - ez befolyásolja a mikroelemek biohasznosulását.

Vasban gazdag ételek

A teában található tanninok és oxalátok megakadályozzák a vas felszívódását a szervezetben . Ezért ne fogyasszon teát olyan ételekkel, mint a diófélék, hüvelyesek és zöldségek, különösen, ha hajlamos a vérszegénységre.

Kapcsolódó írásaink