Egészség

Ezek a világ legegészségesebb ételei

A sok vitamint és tápanyagot tartalmazó friss ételek jót tesznek a szervezetnek

A zöld leveles zöldségek, például a spenót, a mángold és a kínai káposzta rendkívül tápanyagdúsak. Azonban felülmúlja őket egy olyan étel, amelyre valószínűleg nem is gondolna: a vízitorma.

Ezek a világ legegészségesebb ételei
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ez az erőteljes gyógynövény a 41 legegészségesebb gyümölcs és zöldség listájának élére került, amelyet Jennifer Di Noia, a William Paterson Egyetem professzora állított össze, számol be a focus.de.

Ezek a világ legegészségesebb ételei

Az ételeket 17 tápanyag mennyisége szerint rendezték. Ezek közé tartozik a rost, a kálium és a fehérje, a B12-vitamin, az A- és D-vitamin, valamint a kalcium-folsav.

Az ételeket egy speciális séma szerint súlyozták. Ebben az esetben az értékes összetevők arányát a kalóriák számához viszonyítva határozták meg. Minél magasabb az érték, annál egészségesebb és értékesebb az étrendünk szempontjából a növény.

Vízitorma az egyetlen olyan élelmiszer, amely valóban képes fedezni a napi tápanyagszükséglet 100 százalékát 100 kcal fogyasztásonként.

Ez más szuperélelemiszereket, például a kínai káposztát (91,99%), a mángoldot (89,27%) és a spenótot (86,43%) árnyékba helyezi.

Vízitorma – a mindenes

Nem véletlen, hogy a vízitorma megszerezte az első helyet a rangsorban. Számos tápanyagot kombinál, amelyek mindegyike jelentősen hozzájárul egészségünkhöz.

A jelentős mennyiségű vas, kalcium és C-vitamin mellett 14 fontos vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és másodlagos növényi anyag is található, amelyek még a betegségek ellen is hatékonyak.

Az A- és C-vitamin véd a fertőzések ellen és erősíti az immunrendszert, a kalcium, a kálium és a magnézium támogatja a csont- és izomépítést, a K-vitamin pedig még az agy sejtkárosodását is megakadályozhatja.

De még jobb lesz: Az antioxidánsok megvédenek a DNS-károsodástól, és így minimalizálhatják a különböző ráktípusok kockázatát.

Általában tanácsos minőségi összetevőket használni a főzés során. „A kiváló minőségű élelmiszerek több tápanyagot biztosítanak kalóriánként” - magyarázza Di Noia.

Kapcsolódó írásaink