Egészség
Ezek a világ legegészségesebb ételei
A sok vitamint és tápanyagot tartalmazó friss ételek jót tesznek a szervezetnek

Ez az erőteljes gyógynövény a 41 legegészségesebb gyümölcs és zöldség listájának élére került, amelyet Jennifer Di Noia, a William Paterson Egyetem professzora állított össze, számol be a focus.de.
Ezek a világ legegészségesebb ételei
Az ételeket 17 tápanyag mennyisége szerint rendezték. Ezek közé tartozik a rost, a kálium és a fehérje, a B12-vitamin, az A- és D-vitamin, valamint a kalcium-folsav.
Az ételeket egy speciális séma szerint súlyozták. Ebben az esetben az értékes összetevők arányát a kalóriák számához viszonyítva határozták meg. Minél magasabb az érték, annál egészségesebb és értékesebb az étrendünk szempontjából a növény.
Vízitorma az egyetlen olyan élelmiszer, amely valóban képes fedezni a napi tápanyagszükséglet 100 százalékát 100 kcal fogyasztásonként.
Ez más szuperélelemiszereket, például a kínai káposztát (91,99%), a mángoldot (89,27%) és a spenótot (86,43%) árnyékba helyezi.
Vízitorma – a mindenes
Nem véletlen, hogy a vízitorma megszerezte az első helyet a rangsorban. Számos tápanyagot kombinál, amelyek mindegyike jelentősen hozzájárul egészségünkhöz.
A jelentős mennyiségű vas, kalcium és C-vitamin mellett 14 fontos vitamin, ásványi anyag, antioxidáns és másodlagos növényi anyag is található, amelyek még a betegségek ellen is hatékonyak.
Az A- és C-vitamin véd a fertőzések ellen és erősíti az immunrendszert, a kalcium, a kálium és a magnézium támogatja a csont- és izomépítést, a K-vitamin pedig még az agy sejtkárosodását is megakadályozhatja.
De még jobb lesz: Az antioxidánsok megvédenek a DNS-károsodástól, és így minimalizálhatják a különböző ráktípusok kockázatát.
Általában tanácsos minőségi összetevőket használni a főzés során. „A kiváló minőségű élelmiszerek több tápanyagot biztosítanak kalóriánként” - magyarázza Di Noia.