Egészség

B12-vitamin: Mindannyiunknak pótolnia kell?

Testünknek több fontos funkcióhoz is szüksége van a B12-vitaminra

A B12-vitamin, más néven kobalamin, egy vízoldható vitamin, amely természetesen megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, például halakban, más tengeri állatokban, mint a kagylók és az osztrigák, húsban, marhahúsban, tojásban, tejben és más tejtermékekben.

B12-vitamin: Mindannyiunknak pótolnia kell?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ezekben az élelmiszerekben a B12-vitamin fehérjéhez kötődik. A gyomrunkban található enzimek és sósav szabadítják fel, de nem marad sokáig szabad állapotban – végül egy másik fehérjéhez, az úgynevezett belső faktorhoz kötődik, amelyet termelnek a gyomornyálkahártya sejtjei. A belső faktorhoz való kötődés lehetővé teszi, hogy a B12-vitamin felszívódjon, amikor eléri a beleket.

A felszívódás után a B12-vitamin számos fontos szerepet tölt be a szervezetben, szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez, a vörösvérsejtek képződéséhez és a DNS-szintézishez. A fel nem használt rész egy része a májban tárolódik, de mivel vízoldékony, a felesleges B12-vitamin a vizelettel is kiválasztódik a szervezetből - írja az IFLScience.

Mi történik, ha nem jutunk elegendő B12-vitaminhoz?

Tekintettel a normális testfunkciókban betöltött fontos szerepére, a B12-vitamin hiánya jelentős hatással lehet az egészségre. A B12-vitamin hiánya fáradtság és szívdobogás, valamint sápadt bőr és étvágytalanság tüneteivel járhat. Egyeseknél glossitis, azaz a nyelv vörösödése és duzzanata is kialakulhat.

Számos neurológiai tünet is jelentkezhet a B12-vitamin hiányában, például zsibbadás vagy bizsergés a kezekben és a lábakban, izomgyengeség, egyensúly- és koordinációs zavarok, inkontinencia, rossz hangulat, rossz memória és zavartság.

Mindenkinek szüksége van B12-vitamin-kiegészítőre?

A B12-vitamin-kiegészítők ajánlhatók azoknak, akik különösen veszélyeztetettek a hiányállapot kialakulásával. Ide tartoznak azok, akik alig vagy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, például vegánok és vegetáriánusok, bár a feldolgozás során B12-vitaminnal dúsított növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a hiányállapot kialakulásának kockázatát.

A B12-vitamin-hiány azonban nem feltétlenül az étrend eredménye. Az idősebb felnőttek, a vitaminok felszívódását befolyásoló betegségekben – például perniciózus anémiában, celiakiában vagy Crohn-betegségben – szenvedők, valamint a gyomor-bélrendszer műtéten átesettek is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Ha Önre egyik kockázati tényező sem vonatkozik, és egyébként egészséges, akkor nagy valószínűséggel nincs szüksége B12-vitamin-kiegészítőkre. A szedésük valószínűleg nem okoz fizikai károsodást – még nagy adagokban sem, általában biztonságosnak tekintik –, de nem jár semmilyen előnnyel, ha nincs hiányállapota. A felesleges B12-vitamin a vizelettel is kiválasztódik, így a felesleges szedés legfőbb káros hatása csak a bankszámlájára lesz hatással

Vannak olyan állítások is, hogy a B12-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a stroke és a kognitív képességek romlásának kockázatát, valamint növelik az energia- és állóképességet. Jelenleg azonban nincs erős tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezt az állítást.

Ha nem biztos benne, hogy szednie kell-e kiegészítőket, a legjobb, ha orvoshoz fordul. Az orvos vérvizsgálattal meg tudja állapítani a B12-vitamin szintjét, és az eredmények, valamint az esetleges alapbetegségek alapján ajánlást tud adni.

Kapcsolódó írásaink