Egészség
Gyümölcsök, bogyók és a puffadás: hogyan lehet elkerülni a bajt
A nyár a gyümölcsök és bogyók bőségének ideje, de egyesek számára fogyasztásukat puffadás kísérheti

Ezek a tünetek különösen kifejezettek magas cukortartalmú és alacsony rosttartalmú gyümölcsök, például görögdinnye és dinnye fogyasztása után.
"Egyszerűen fogalmazva, előfordulhat, hogy a fruktóz nem szívódik fel teljesen, különösen, ha egy étkezéskor nagy mennyiségű gyümölcsöt fogyasztanak. Ennek eredményeként a fruktóz erjedni kezd a belekben, gázt és puffadást okozva" - magyarázza a dietetikus és táplálkozási szakember, számol be a pravda.ru
A magas rosttartalmú gyümölcsök és bogyók, például az alma, a körte és a sárgabarack szintén puffadást és görcsöket okozhatnak. A rost serkenti a bélbaktériumok aktivitását, ami fokozott gázképződéshez vezethet. Érzékeny bélrendszerű vagy károsodott mikroflórájú embereknél ezek a folyamatok fokozhatók.
Az irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők gyakran fokozottan érzékenyek bizonyos ételekre, beleértve a gyümölcsöket és a bogyókat.
A puffadás elkerülése érdekében a táplálkozási szakember azt javasolja, hogy fokozatosan növelje a gyümölcs mennyiségét az étrendben, időt adva a beleknek az alkalmazkodásra. Érdemes a gyümölcsöket fehérjetartalmú ételekkel vagy más olyan ételekkel is kombinálni, amelyek nem okoznak éles vércukorszint-emelkedést. A gyümölcsfogyasztás optimális időszaka desszertként a főétkezés után.
Javasoljuk, hogy alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsöket válasszon, például áfonyát, epret és málnát. Ha bizonyos gyümölcsök vagy bogyók után puffadást észlel, korlátozza azok bevitelét, vagy cserélje ki másokkal.
Hallgasson a testére, és válassza ki azokat a gyümölcsöket és bogyókat, amelyek nem okoznak kellemetlen tüneteket.