Egészség

Vigyázat, veszélyes lehet!

Nagy dózisban rákkeltő anyagnak számít, és negatívan befolyásolhatja az idegrendszert

Az instant kávé kényelmes választás azok számára, akik gyorsan szeretnének energiával feltöltődni reggel vagy egy mozgalmas munkanap során. Az orvosok azonban figyelmeztetnek: ez az ital nem olyan biztonságos, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

Vigyázat, veszélyes lehet!
Gyakran okoz gyomorégést, étkezés utáni kellemetlen érzést, vagy akár gyomorfájdalmat
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Lino Mirgeler

Az egyik fő probléma a kémiai adalékanyagok jelenléte az italban. Az ipari gyártás során gyakran adnak aromákat, stabilizátorokat és egyéb mesterséges adalékanyagokat az instant kávéhoz, hogy javítsák az ízét és meghosszabbítsák az eltarthatóságát. Ennek eredményeként nemcsak kevésbé természetessé válik, hanem potenciálisan káros is, különösen a napi fogyasztás esetén.

Egy másik veszély az instant kávé fokozott savassága. Az ilyen ital irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját, ami veszélyes a gyomorhurutban, gyomorfekélyben vagy más gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők számára. Gyakran okoz gyomorégést, étkezés utáni kellemetlen érzést, vagy akár gyomorfájdalmat.

Ezenkívül az instant kávé több akrilamidot tartalmaz, egy olyan anyagot, amely a kávébab pörkölése során keletkezik. Nagy dózisban az akrilamid potenciális rákkeltő anyagnak számít, és negatívan befolyásolhatja az idegrendszert.

Egy tanulmány során kiderült, kinek nem kellene instant kávét instant kávét inni. Az emésztőrendszeri problémákkal küzdők számára különösen veszélyes lehet.

Az instant kávé fokozott savasságot okoz, és gyakran irritálja a gyomornyálkahártyát. Gyomorhurutban, gyomorfekélyben vagy irritábilis bél szindrómában szenvedőknél ez az ital a tünetek súlyosbodását okozhatja. Ehelyett az orvosok gyenge természetes ital fogyasztását vagy a kávé teljes elhagyását javasolják a gyógynövényes teák javára.

Szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők

Az instant kávé magasabb koffeint tartalmazhat, mint a természetes kávé, különösen, ha a gyártó nem adja meg a pontos adagolást. Ez további terhelést jelent a szívnek, növeli a vérnyomást, és szapora szívverést okozhat. Magas vérnyomásban vagy szívproblémákban szenvedők számára ez az ital potenciálisan veszélyes.

Várandós és szoptató nők számára

Terhesség alatt fontos figyelni az ételek és italok minőségére. A koffein mellett az instant kávé káros szennyeződéseket és tartósítószereket is tartalmazhat. A koffein áthatolhat a méhlepényen vagy az anyatejbe is, befolyásolva a baba idegrendszerének fejlődését. Az orvosok azt javasolják, hogy a várandós nők korlátozzák vagy teljesen iktassák ki az instant kávét az étrendjükből – írja a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink