Egészség
Ez a két legegészségesebb sajt
Segíti az agyműködést, megőrzi csontjaink egészségét

„A legegészségesebb sajtok a kemények, például a parmezán, és a lágyak, például a mozzarella. A parmezán gazdag fehérjében, 100 gramm termékben 30 gramm található belőle. Sok kalciumot és foszfort is tartalmaz, amelyek segítenek megőrizni csontjaink egészségét és az izomműködést. Emellett a parmezán meglehetősen sok laktózt tartalmaz, ami kiváló választássá teszi a laktózintoleranciában szenvedők számára” – mondta a szakember.
A parmezán egy érlelt sajt, és az erjesztési folyamat során szinte az összes laktóz elbomlik – jegyzi meg a szakértő. Ezenkívül az erjesztés során probiotikumok is képződnek, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélflórát, és javítják a gyomor-bél traktus működését, és ennek megfelelően javítják az emésztést. A parmezán többek között tirozin aminosavat is tartalmaz, amely segíti az agyműködést – írja a Sports.kz.
„A mozzarella egy alacsony zsírtartalmú lágy sajtfajta. Sok fehérjét és kalciumot is tartalmaz – amellett, hogy ízletes, nagyon egészséges is. Általánosságban elmondható, hogy érdemes előnyben részesíteni a minimális adalékanyag-tartalmú sajtokat. Minél kevesebb kémiai adalékanyag van a sajtban, például tartósítószer, aroma, annál jobb” – összegezte a táplálkozási szakértő.