Egészség
A tojásdiéta előnyei és hátrányai
Van, amikor tilos

Az alacsony szénhidráttartalom miatt a tojásdiéta nagyszerű segítséget nyújthat a fogyásban. A nagy mennyiségű fehérje miatt pedig hosszabb ideig jóllakottságérzetet biztosít. A diéta a sportolók étrendjébe is tökéletesen beilleszthető.
A tojás B12-, B6-, D-, E- és A-vitamint, valamint ásványi anyagokat - ként, cinket, kalciumot, jódot, vasat, káliumot, molibdént, foszfort és szelént - is tartalmaz. Ezenkívül a termék többszörösen telítetlen zsírsavakat, lecitint és luteint, kolint és zeaxantint tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szem egészségére.
Számos pozitív tulajdonsága ellenére a tojás egészségtelen anyagokat is tartalmaz. Például gazdag koleszterinben, így túlzott fogyasztása szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. A magas fehérjetartalom miatt a máj és a vesék is károsodnak. Emiatt a diéta ellenjavallt azok számára, akiknek kórtörténetében szerepelnek ezek a szervek.
Ezenkívül az étrend gyors fáradtsághoz és ingerlékenységhez vezethet a szénhidrátok alacsony tartalma miatt, amelyek a test és rendszereinek megfelelő működéséhez szükségesek.
A tojásdiéta tilos magas koleszterinszinttel, vesebetegséggel, májbetegséggel, szív- és érrendszeri betegséggel, epehólyag-betegséggel, tojásallergiával, terhes és szoptató anyákkal, gyermekekkel és serdülőkkel küzdők számára is.