Egészség
Ezek a legjobb ételek zsírmáj ellen
Rendszeres fogyasztásukkal visszafordítható az elváltozás

A zsírmáj (orvosi nyelven: steatosis hepatis) olyan állapot, amikor a májsejtekben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. Ez a zsírlerakódás kezdetben nem mindig okoz tüneteket, de idővel gyulladáshoz, hegesedéshez és akár súlyos májkárosodáshoz – például májzsugorhoz vagy májelégtelenséghez – is vezethet. A leggyakoribb formája az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD), amely főként helytelen étrend, mozgáshiány, túlsúly és inzulinrezisztencia következtében alakul ki. Az állapot gyakran megelőzhető vagy visszafordítható életmódbeli változtatásokkal, különösen egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással.
Az étrend tudatos alakításával és néhány egyszerű szokás bevezetésével azonban visszafordítható a májzsírosodás folyamata.
Dr. Saurabh Sethi, a Harvardon képzett gasztroenterológus, konkrét májbarát ételeket ajánl, amelyek az egészséges szokások kialakításával együtt segíthetnek a zsírmáj visszafordításában.
1. Datolya dióval
A datolya oldható rostban gazdag, ami segít a zsíranyagcsere szabályozásában. A dió pedig ómega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentők. Hetente kétszer két szem datolya és egy kis marék dió lehet a délutáni nassolnivaló.
2. Étcsokoládé dióval
A legalább 70%-os étcsokoládé polifenoljai antioxidánshatásúak. A hozzáadott dió (pl. mandula, pisztácia) E-vitamint és egészséges zsírokat biztosít. Fogyasszunk egy-két kocka étcsokit néhány szem dióval, hetente egy-két alkalommal.
3. Mézes-fahéjas almák
Az alma pektinje és a nyers méz támogatják a bélflórát. A fahéj pedig remek gyulladáscsökkentő. Szeleteljünk fel egy almát, csorgassunk rá egy kevés mézet, és szórjuk meg fahéjjal. Tízóraira vagy uzsonnára tökéletes.
4. Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel
A probiotikumokat tartalmazó görög joghurt regenerálja a bélrendszert, a bogyós gyümölcsök pedig antioxidánsokban gazdagok. Egy kis tál natúr görög joghurtot fogyasszunk áfonyával vagy eperrel, hetente többször.
A máj egészségét elsősorban a növényi alapú ételek támogatják: zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák. Az egészséges zsírok (olívaolaj, diófélék, avokádó) beépítése az étrendbe szintén ajánlott. A mértékletes fehérjefogyasztás szintén megengedett a májtámogató diétában (a hal, a baromfi és a tejtermékek jó választások lehetnek).
A kerülendő ételek közé tartoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a magas zsírtartalmú alapanyagok (vaj, margarin, zsíros húsok, csipsz), a cukros italok és édességek.