Egészség
Öt termék, amely fáradtságot és stresszt okozhat
A túlzott cukorfogyasztás elősegíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben

Milyen ételek vezetnek fáradtsághoz és stresszhez?
Édes italok és cukorral dúsított termékek
Szénsavas italok, cukorral dúsított gyümölcslevek, cukrászsütemények, édes péksütemények – ezek a termékek az úgynevezett „üres kalóriák” és a gyors szénhidrátok nagy mennyiségének forrásai. Ha sok cukrot fogyasztunk, a vércukorszint hirtelen emelkedik, ami gyors inzulinkibocsátást okoz. Ezt a hirtelen emelkedést elkerülhetetlenül követi a cukorszint hirtelen csökkenése, ami kimerültséget, letargiát és ingerlékenységet okoz.
Ezek a „cukorhegyek” kimerítik a stressz hormonokat termelő mellékveséket, így sebezhetőbbé téve szervezetünket a stresszes helyzetekkel szemben. Ezenkívül a túlzott cukorfogyasztás elősegíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és az oxidatív stresszt, ami negatívan hat az agysejtekre és az általános anyagcserére, fokozva a fáradtságérzetet.
Finomított szénhidrátok
A fehér kenyér, a fehér rizs, a fehér lisztből készült tészta, az édes péksütemények olyan termékek, amelyek intenzív feldolgozáson estek át, amelynek eredményeként a legtöbb rost, vitamin és ásványi anyag eltűnik belőlük.
Túlzott koffeinfogyasztás
Egy csésze kávé reggel jót tehet, de a koffein túlzott fogyasztása a nap folyamán ellenkező hatást válthat ki, különösen azoknál, akik hajlamosak a szorongásra vagy alvási problémákra. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, és ezzel a frissesség illúzióját kelti.
Feldolgozott termékek és gyorséttermi ételek
A gyorséttermi ételek, félkész termékek, chips, keksz, kész szószok és snackek általában finomított szénhidrátok, egészségtelen zsírok, túlzott mennyiségű só és mesterséges adalékanyagok keverékét tartalmazzák.
Ezek a termékek szinte teljesen mentesek a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és rostoktól, amelyek szükségesek a szervezet normális működéséhez és a stabil energia termeléséhez. A magas transzzsír- és káros adalékanyag-tartalom gyulladást okozhat a belekben, megzavarva a tápanyagok felszívódását és befolyásolva a szerotonin termelését, amelynek jelentős része éppen a belekben szintetizálódik. A bélműködés zavara közvetlenül befolyásolhatja a hangulatot és a stressz szintjét.
Alkohol
Sokan alkoholt fogyasztanak, hogy „ellazuljanak” egy fárasztó nap után. Azonban az első pillanatban érzett ellazulás ellenére az alkohol a központi idegrendszerre ható erős depresszáns, és rendszeres fogyasztása, különösen lefekvés előtt, negatív következményekkel járhat.
A túlzott alkoholfogyasztás gátolhatja a fontos B-vitaminok és magnézium felszívódását, amelyek szükségesek az idegrendszer működéséhez és a stressz leküzdéséhez.