Egészség
Ilyen hatással van az uborka a szervezetünkre
Egészséges kiegészítője a legtöbb ember étrendjének

Segíthet a kiszáradás enyhítésében, és számos esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Alacsony kalória-, zsír-, koleszterin- és nátriumtartalmú, ami számos egészségügyi előnnyel jár.
Segít fenntartani a vízháztartás egyensúlyát
Az uborka víztartalma körülbelül 96%, ami összehasonlítható a saláta víztartalmával. Ez egy nagyszerű módja a hidratáltság fenntartásának. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elengedhetetlen az egészséghez. A következőkben segít:
- szabályozza a testhőmérsékletet
- kenve tartja az ízületeket
- megelőzi a fertőzéseket
- tápanyagokat szállít a sejtekhez
- támogatja a szervek megfelelő működését
- segít jobban aludni
- javítja a memóriát és a hangulatot.
Amellett, hogy elegendő vizet fogyaszt, az uborka nagyszerű módja lehet a napi vízszükséglet fedezésének. A napi szükséges vízmennyiség attól függ, hogy mennyit erőlködünk, izzadunk. A szükséges víz körülbelül 20%-a az ételből származik. Az egészséges nőknek körülbelül 9, a férfiaknak pedig körülbelül 13 pohár folyadékra van szükségük naponta.
Erősíti a csontokat
Az uborka magas K-vitamin-tartalma jót tesz a csontok egészségének. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony K-vitamin-szint a csonttörések magasabb előfordulásával jár.
Egy tanulmányban a 38–74 éves nőknél, akik 109 mcg K1-vitamint fogyasztottak, szignifikánsan alacsonyabb volt a csípőtáji törés aránya, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak.
Csökkenti a rák kockázatát
Az uborka polifenolokat (antioxidánsként ható növényi vegyületeket), úgynevezett lignánokat tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, beleértve bizonyos rákfajták kockázatának csökkentését is.
A kutatók azt találták, hogy a lignán szedése posztmenopauzában lévő emlőrákos nőknél jelentősen csökkentette a betegségből eredő halálozást. Emellett csökkentette az összhalálozás kockázatát is.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a magasabb lignánbevitel az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrák kockázatának csökkenésével járt együtt a premenopauzában (amikor a menstruációs ciklus 12 egymást követő hónapra megáll) és a posztmenopauzában (a menopauza utáni időszakban) lévő embereknél.
Míg egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy a lignánfogyasztás más rákos megbetegedések, például nyelőcsőrák, gyomorrák (mirigyeket bélelő szervek), adenokarcinóma (mirigyeket bélelő szervek) és vastagbélrák (a vastagbél leghosszabb része) kockázatának csökkenésével jár, további emberi vizsgálatokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez.
Védi a szív- és érrendszer egészségét
Az uborka flavonoidokat (növényi fitonutrienseket) tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szív egészségére. A kutatók különösen azt találták, hogy a flavonoidok a következő tulajdonságok miatt csökkentik a szívbetegségek kockázatát:
- antiaterogén (megakadályozza a plakkok képződését az artériákban)
- antitrombotikus (megakadályozza a vérrögök kialakulását)
- antioxidáns (megakadályozza a szabad gyökök okozta sejtkárosodást).
Szabályozza a vércukorszintet
Tanulmányok kimutatták, hogy az uborka antihiperglikémiás hatású, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vércukorszintet. A cukorbetegeknek problémáik vannak az inzulinszabályozással és a vércukorszint szabályozásával. Ezért a vércukorszint szabályozása elengedhetetlen. Az uborka az egyik olyan étrend-kiegészítő lehet a cukorbetegek számára, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában és csökkentheti a nem megfelelően kezelt cukorbetegséggel járó kockázatokat.
Csökkenti a gyulladást
Az uborka jól ismert gyulladáscsökkentő hatásáról, ha helyileg alkalmazzák a bőrön. Sokan használnak uborkaszeleteket a szemek duzzanatának csökkentésére és a leégés enyhítésére.
A kutatások arra utalnak, hogy az uborka gyulladáscsökkentő hatása bizonyos enzimek gátlásának vagy a sejtes jelekkel való kölcsönhatásoknak tudható be.
Fenntartja az egészséges bőrt
Tanulmányok kimutatták, hogy az uborka fogyasztása csökkenti a bőrproblémákat és a fertőzéseket. Az uborka tisztító hatással van a bőrre. Csillapítja az irritációt (beleértve a leégést is), hűsíti a bőrt és csökkenti a duzzanatot.
Uborka diéta
Bár az uborka többnyire vízből áll, tápanyagban gazdag és kalóriatartalma alacsony. Egy uborka a következő tápanyagokat tartalmazza grammban (g), milligrammban (mg) és mikrogrammban (mcg):
Kalória: 45
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 11 g
Rost: 1,5 g
Cukor: 5 g
Kalcium: 48 mg
Magnézium: 39 mg
Foszfor: 72 mg
Kálium: 442 mg
C-vitamin: 8 mg
Folsav: 21 mcg
Kolin: 18 mg
A-vitamin: 15 mcg
Béta-karotin: 135 mcg
K-vitamin: 49 mcg
Kinek kellene kerülnie az uborkát?
Bár az uborkának számos egészségügyi előnye van, egyeseknek óvatosnak kell lenniük, vagy teljesen kerülniük kell őket:
Emésztési problémák: Ha emésztési problémái vannak, kis adagokban fogyaszthatja, hogy megfigyelje, hogyan hatnak Önre. Az uborka egyes embereknél gázképződést és gyomorrontást okozhat. Ha irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más gyomor-bélrendszeri betegségben szenved, legyen óvatos.
Vérzési rendellenességek: Ha vérzési rendellenességben szenved, vagy vérhígító gyógyszereket szed, például Jantovent (warfarin), ügyeljen arra, hogy ne egyen túl sok uborkát. Ez azért van, mert a magas K-vitamin-tartalmú ételek befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatását.
Allergiák: Ha szénanáthája (allergiás nátha) van, uborka fogyasztása esetén fogékony lehet az orális allergia szindrómára. Az orális allergia szindróma akkor fordul elő, ha friss gyümölcsöket vagy zöldségeket fogyaszt, amelyek a pollenhez hasonló fehérjéket tartalmaznak. Ez megzavarja az immunrendszert, és keresztreaktivitásnak nevezett allergiás reakciót okoz.
Összefoglalás
Az uborka egészséges kiegészítője a legtöbb ember étrendjének. Számos jótékony hatással bír, többek között segít fenntartani a hidratáltságot, nyugtatja és hűsíti a bőrt, sőt, csökkenti az egészségügyi kockázatokat és betegségeket, például a rákot és a gyulladásokat.
Ha bármilyen egészségügyi problémája van, például allergia, emésztési problémái vagy véralvadási problémái, legyen óvatos, és egyen kis adagokat, hogy lássa, hogyan reagál a szervezete.