Egészség
Öt szokás amelyek súlyos májkárosodást okozhatnak
A máj az emberi test egyik legkeményebben dolgozó szerve

Figyelemre méltó ellenálló képessége – sőt regenerálódási képessége – ellenére a máj nem elpusztíthatatlan. Valójában sok mindennapi szokás, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, lassan károkat okozhat, amelyek végül súlyos állapotokhoz vezethetnek, például cirrhosishoz (a máj maradandó hegesedése) vagy májelégtelenséghez.
A májbetegség egyik kihívása, hogy csendes fenyegetést jelenthet. Korai stádiumában csak homályos tüneteket okozhat, például állandó fáradtságot vagy hányingert - írja a ScienceAlert.
Míg a legtöbb ember a májbetegséget a nagy alkoholfogyasztással társítja, nem az alkohol az egyetlen bűnös.
Íme öt gyakori szokás, amelyek csendesen károsíthatják a májat.
1. Túl sok alkoholfogyasztás
Az alkohol talán a májkárosodás legismertebb oka. Amikor iszik, a máj lebontja az alkoholt és kiüríti a szervezetből. De a túl sok alkohol túlterheli ezt a folyamatot, ami a mérgező melléktermékek felhalmozódását és a májsejtek károsodását okozza.
Az alkohollal összefüggő májbetegség szakaszosan halad előre. Eleinte a zsír felhalmozódik a májban (zsírmáj), gyakran észrevehető tünetek nélkül, és visszafordítható, ha az ivás abbamarad. A folyamatos ivás alkoholos hepatitishez vezethet, ahol gyulladás és hegszövet kezd kialakulni, amikor a máj megpróbálja meggyógyítani magát.
Idővel ez a hegesedés cirrhosissá alakulhat, ahol a máj kiterjedt megkeményedése súlyosan befolyásolja működési képességét. Bár a cirrhosist nehéz visszafordítani, az ivás abbahagyása segíthet megelőzni a további károkat.
2. Rossz étrend és egészségtelen étkezési szokások
A májproblémák kialakulásához nem kell alkoholt inni. Az egészségtelen táplálkozás miatt zsír halmozódhat fel a májban, ami olyan állapothoz vezet, amelyet ma metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatotikus májbetegségnek (MASLD) neveznek, korábban nem alkoholos zsírmájbetegségnek (NAFLD) neveztek.
A májban lévő felesleges zsír ronthatja annak működését, és idővel gyulladást, hegesedést és végül cirrhosist okozhat. A túlsúlyos embereknél – különösen azoknál, akik túlsúlyt hordoznak a hasuk körül – nagyobb valószínűséggel alakul ki MASLD. Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint.
3. A fájdalomcsillapítók túlzott használata
Sokan fordulnak vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókhoz, például paracetamolhoz fejfájás, izomfájdalom vagy láz esetén. Bár általában biztonságos, ha az utasításoknak megfelelően használják, a túl sok bevitele – még az ajánlott adag kis mértékű meghaladása is – rendkívül veszélyes lehet a májra.
A máj lebontja a paracetamolt, de a folyamat során mérgező mellékterméket, a NAPQI-t termeli. Normális esetben a szervezet semlegesíti a NAPQI-t egy glutation nevű védőanyag segítségével. Túladagolás esetén azonban a glutationraktárak kimerülnek, lehetővé téve a NAPQI felhalmozódását és megtámadását a májsejtek számára. Ez akut májelégtelenséget eredményezhet, ami végzetes lehet.
4. A testmozgás hiánya
Az ülő életmód a májbetegség másik fő kockázati tényezője. A fizikai inaktivitás hozzájárul a súlygyarapodáshoz, az inzulinrezisztenciához és az anyagcsere-zavarokhoz – amelyek mindegyike elősegítheti a zsír felhalmozódását a májban.
A jó hír az, hogy a testmozgás akkor is jótékony hatással lehet a májra, ha nem fogy sokat. Egy tanulmány kimutatta, hogy mindössze nyolc hét edzés 13% -kal csökkentette a májzsírt és javította a vércukorszint szabályozását.
5. Dohányzás
A legtöbb ember a dohányzást tüdőrákkal vagy szívbetegséggel társítja, de sokan nem veszik észre, hogy milyen súlyos károkat okozhat a májban.
A cigarettafüst több ezer mérgező vegyi anyagot tartalmaz, amelyek növelik a máj munkaterhelését, miközben megpróbálja kiszűrni és lebontani őket. Idővel ez oxidatív stresszhez vezethet, ahol az instabil molekulák (szabad gyökök) károsítják a májsejteket, korlátozzák a véráramlást és hozzájárulnak a hegesedéshez (cirrhosis).