Egészség
Magas vérnyomás esetén óvatosan kell fogyasztani ezt a terméket
Fő a mértékletesség

A vaj hatása a vérnyomásra
A vaj sok telített zsírt tartalmaz (több mint 50%), ami a következőket okozhatja:
- növeli a „rossz” koleszterin szintjét
- elősegíti az ateroszklerotikus plakkok kialakulását
- növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kockázatát
A magas energiaérték hozzájárul a súlygyarapodáshoz, ami a vérnyomást is befolyásolhatja.
De ez a termék nincs teljesen betiltva. Különösen:
- Mértékkel (pl. napi 1 teáskanál) a vaj kiegyensúlyozott étrend része lehet, különösen, ha az étrend gazdag zöldségekben, rostokban, omega-3 zsírsavakban és káliumban.
- jobb, ha az alacsony zsírtartalmú olajat részesítjük előnyben, vagy növényi olajokkal (olíva, lenmag) kombináljuk
A legjobb alternatíva a következő lenne:
- olívaolaj - gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és segít normalizálni a vérnyomást
- avokádó, diófélék, magvak - egészséges zsírforrások
Naponta 1 teáskanál (5 g) biztonságos a legtöbb magas vérnyomású ember számára. Kerülje a napi nagy mennyiség (pl. 20-30 g vagy több) fogyasztását.
Melegítés hatására a vaj gyorsan megég és káros anyagokat képez. Sütéshez jobb olíva- vagy avokádóolajat használni.
Érdemes egészségesen, minimálisan feldolgozott gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, diófélékben, magvakban, teljes kiőrlésű gabonákban, halban, növényi olajokban és joghurtban gazdag étrendet fogyasztani.
Korlátozd az üdítőitalok, energiaitalok, édességek, finomított gabonafélék és feldolgozott húsok fogyasztását. Kerüld a dohányt és az alkoholt, és mozogj eleget.
Milyen ételeket kell kerülni magas vérnyomás esetén?
Só (nátrium)
Ez a termék visszatartja a vizet a szervezetben, növelve a vérnyomást. A legtöbb só kolbászban, konzervekben, chipsben, sózott sajtban, bolti szószokban (ketchup, szója) és gyorséttermi ételekben található.
Naponta legfeljebb 5 g só (1 teáskanál) fogyasztása ajánlott.
Zsíros és sült ételek
Elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, növeli a vérnyomást. Ide tartoznak a gyorséttermi ételek, a sült krumpli, a zsíros hús és a szalonna nagy mennyiségben.
Sok cukrot tartalmazó ételek
A túlsúly hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, a cukor pedig növeli a cukorbetegség kockázatát. Ezért, ha magas a vérnyomása, jobb, ha kerüli a túlzottan süteményeket, szénsavas italokat, édes reggeliket és édes joghurtokat.
Túlzott mennyiségű koffein
A kávé átmenetileg megemelheti a vérnyomást. A legjobb mértékkel fogyasztani, és koffeinmentes italokat választani.