Egészség

Mely zöldségek okozhatnak trombózist?

Ha fennáll a kockázat, akkor le kell mondani róluk

A zöldségek, amelyeket általában az egészséges táplálkozás szimbólumának tartanak, rossz tréfát űzhetnek a szervezetünkkel.

Mely zöldségek okozhatnak trombózist?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A dietetikus elmondta, hogy a petrezselymet, a kaprot, a spenótot és a zöldhagymát óvatosan kell fogyasztani azoknak, akik hajlamosak a trombózisra - írja a Edimdoma.ru.

Az egész a zöldségek „összetételében” rejlik. Általában gazdagok K-vitaminban, amely a vér alvadásáért felelős anyag. A vitamin túlzott mennyisége a vér sűrűsödéséhez vezethet, ami pedig egyenes út a súlyos szövődményekhez. A legveszélyesebb ezek közül a tüdőembólia.

„Zöld hagyma, kapor, petrezselyem, saláta, sóska, spenót, ha valaki termeszti, és a csodálatos fiatal csalán, amiből most mindenki levest főz – ezek mind gazdag K-vitamin-források” – pontosította a dietetikus.

Ha vérhígító gyógyszereket szed, vagy érproblémái vannak, akkor a felsorolt termékek fogyasztásának lehetőségét és mennyiségét a kezelőorvos határozza meg.

A dietetikus azt is megjegyezte, hogy fokozott véralvadás esetén nem szabad zöld teát inni. Önmagában és zöldséges ételekkel kombinálva is „nagyon kritikus” helyzetet teremthet.

Kapcsolódó írásaink