Egészség

A fiatalokat vette célba egy alig ismert ráktípus

A megelőzés kulcsa az életmódban rejlik

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak olyan betegségeket, amelyek korábban csak idősebbekre voltak jellemzők. A vakbélrák előfordulása különösen gyors növekedést mutat a harminc év alatti korosztályban. Ennek pontos okai egyelőre nem ismertek.

A fiatalokat vette célba egy alig ismert ráktípus
A vakbélrák tünetei enyhék és bizonytalanok lehetnek: puffadás, hasi diszkomfort vagy székelési szokások megváltozása
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Frédéric Cirou

A vakbélrák évtizedekig annyira ritkának számított, hogy a legtöbb orvos egész pályája során legfeljebb egy-két esettel találkozott. A betegség jellemzően idősebbeknél fordult elő – egészen mostanáig. Az elmúlt években hirtelen növekedés indult: ma már nem ritka, hogy harmincas, sőt huszonéves felnőtteknél is diagnosztizálják a betegséget. A jelenség annyira új, hogy az orvosok is csak találgatnak, mi állhat a háttérben.

A vakbél egy apró nyúlvány a vastagbél elején. Leginkább a vakbélgyulladás kapcsán ismert, amely heves fájdalommal jár, és sürgős műtétet igényel. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a szerv daganatos elváltozást is rejthet, ami sokszor tünetmentes - derül ki az Origo cikkéből.

Egy friss amerikai kutatás szerint az 1970 után születetteknél három-négyszer gyakoribb a vakbélrák, mint a korábbi generációkban. Bár továbbra is ritka kórról van szó – évente néhány eset jut egymillió emberre –, a növekedés üteme figyelemre méltó.

Ráadásul az új esetek közel harmadát már ötven év alattiaknál diagnosztizálják – ez szokatlan arány a gyomor-bélrendszeri daganatok esetében.

Vakbélrák: miért pont most és miért ilyen fiatalon?

A kutatók szerint a háttérben valószínűleg életmódbeli és környezeti tényezők állnak.

  • Az elhízás aránya az elmúlt évtizedekben megugrott.
  • A feldolgozott élelmiszerek, cukros italok és vörös húsok fogyasztása szintén megnőtt.
  • Ezzel párhuzamosan csökkent a mozgás, egyre több ember él ülő életmódot.
  • Nem zárható ki az sem, hogy az új típusú környezeti szennyezések – például vegyszerek, mikroműanyagok – is szerepet játszanak, ám erre még kevés bizonyíték van.

Nehezen felismerhető, nincs szűrés

A vakbélrák egyik legnagyobb veszélye, hogy szinte lehetetlen időben felismerni. Tünetei enyhék és bizonytalanok lehetnek: puffadás, hasi diszkomfort vagy székelési szokások megváltozása. Ezek könnyen összekeverhetők más, ártalmatlan problémákkal. Gyakran csak akkor derül ki a baj, amikor vakbélgyulladás miatt műtétre kerül sor – ilyenkor viszont a daganat sokszor már előrehaladott állapotban van.

Ráadásul nincs rutinszerű szűrés, mivel a vakbél nehezen vizsgálható, és a betegség túl ritka ahhoz, hogy népességszintű szűrőprogramot indítsanak.

Ezért a figyelem és a korai gyanú kiemelten fontos.

Más emésztőrendszeri ráktípus is fenyegeti a fiatalabbakat

A vakbélrák növekedése nem egyedülálló. Hasonló trend figyelhető meg a vastagbél- és gyomorráknál is, amelyek szintén egyre gyakrabban fordulnak elő ötven év alatt. A kutatók úgy vélik, genetikai és környezeti tényezők lehetnek a háttérben. Az antibiotikumok túlzott használata, különösen gyerekkorban, felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Ez hosszabb távon megnövelheti a daganatok kockázatát, de a pontos összefüggéseket még vizsgálják.

Mit lehet tenni?

A megelőzés kulcsa az életmódban rejlik. A kiegyensúlyozott, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly csökkentheti a bélrendszeri daganatok kockázatát.

A dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése szintén segít. Bár semmi sem garantálja, hogy a vakbélrák elkerülhető, az egészséges életmód javítja az általános kilátásokat.

A szakemberek most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megértsék: mi okozza a vakbélrák ilyen mértékű terjedését a fiatalabbaknál. Addig is érdemes odafigyelni a tünetekre, és nem halogatni az orvosi vizsgálatot, ha valami szokatlant tapasztalunk.

Kapcsolódó írásaink