Egészség

Mi az oka annak ha evés után állandóan aludni akar?

Sokunknak ismerős helyzet

Honnan jön az étkezés utáni álmosság, és lehet-e veszélyes? Ennek az állapotnak még hivatalos tudományos neve is van – posztprandiális álmosság.

Mi az oka annak ha evés után állandóan aludni akar?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az étkezés utáni szundítás vágya általában a szervezet természetes fiziológiai reakciójának tekinthető. Az étkezés aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer működését, amely az emésztésért felelős. Ezzel egyidejűleg a szervezet egyéb folyamatait lelassíthatja, ami pihenési módba való átálláshoz vezet - írja a Doctorpiter.ru.

Ezenkívül étkezés után a szervezetben fokozódik bizonyos hormonok és neurotranszmitterek termelődése, amelyek segítenek abban, hogy nyugodtabbnak érezzük magunkat. Ilyenek például a szerotonin és a melatonin.

Mikor kell riadót fújni?

Az étkezés után jelentkező enyhe és rövid ideig tartó álmosság nem ok aggodalomra. Más a helyzet, ha az álmosság állandó, és az alvás iránti vágy olyan ellenállhatatlanná válik, hogy az ember nem tud sem dolgozni, sem a mindennapi teendőit elvégezni. Ez már a szervezet működésének zavarára utalhat.

Először is meg kell vizsgálni az alvás minőségét. Ha az ember folyamatosan alváshiányban szenved, túl későn fekszik le vagy nem alszik elég mélyen, akkor nehéz lesz elkerülni a nappali álmosságot, amely étkezés után csak fokozódni fog.

Számos olyan betegség és állapot is létezik, amelyekre alapvetően jellemző az állandó fáradtság és gyengeség. Ebben az esetben étkezés után az erőnlét romlása is fokozódhat. Ide tartoznak:

  • vérszegénység;
  • cukorbetegség és inzulinrezisztencia — a szövetek inzulinérzékenységének csökkenése;
  • pajzsmirigybetegségek (különösen hypothyreosis – a pajzsmirigy hormontermelésének csökkenése);
  • depresszió és egyéb pszichés zavarok;
  • allergia vagy egyes élelmiszercsoportok intoleranciája;
  • fertőző és gyulladásos folyamatok a szervezetben (beleértve a rejtett folyamatokat is);
  • vitamin- és ásványianyag-hiány (különösen C-vitamin, B-vitaminok, vas, magnézium és cink);
  • hipodinamia – fizikai aktivitás hiánya (fokozhatja más tényezők hatását).

Figyelni kell az étrendre

Az étkezés utáni álmosság nem feltétlenül jelzi a szervezet rendellenességeit. Gyakran az oka abban rejlik, hogy mit és hogyan eszünk.

Milyen ételek okozhatnak álmosságot?

Magas zsírtartalmú ételek

A zsíros ételek emésztése sok energiát igényel. Az ilyen ételek emésztéséhez a szervezetnek túl sok energiát kell fordítania, ezért a többi folyamatra már nem marad elég erő.

A legveszélyesebbek ebben a tekintetben a transzzsírsavak, amelyek gyorséttermi ételekben, félkész termékekben, ipari süteményekben, kolbászokban, virslikben és más hasonló termékekben találhatók. Az ilyen ételek összességében megnövelik a szervezet terhelését, rontják az anyagcserét, növelik a szisztémás gyulladások, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Cukor és gyors szénhidrátok

Sokan az édes ételeket további energiaforrásnak tekintik. Úgy tűnik, hogy ha megeszünk egy csokit vagy egy kekszet, azonnal megnő az erőnk, és könnyebb lesz koncentrálni a munkára. Valójában azonban az édességek, a sütemények és más gyors szénhidrátokat tartalmazó termékek csak illúziót keltenek az energikusságról.

Az ilyen ételekkel bevitt cukor szinte azonnal glükózzá bomlik a szervezetben, amely azonnal a véráramba kerül. Erre válaszul a hasnyálmirigy fokozottan termelni kezdi az inzulint, amely a glükóz szállításáért felelős a szervezet szöveteibe. Ez valóban erőteljes lendületet ad, de csak nagyon rövid ideig. Már 30 perccel az étkezés után a vércukorszint gyorsan csökken, és az élénkség helyébe fáradtság és aluszékonyság lép.

A magas cukortartalmú és egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik fő kockázati tényezője, amelyet gyakran fáradtságérzet kísér.

Zsírok és gyors szénhidrátok kombinációja

Pizza, sült krumpli sajtmártással, majonézes saláták – az ilyen ételek nagy mennyiségű zsír és gyors szénhidrát kombinációjával jellemezhetők. A szervezetnek nagyon sokáig kell emésztenie ezt a kombinációt, ami nemcsak álmosságot, hanem gyomornehézséget is okozhat.

Túl sok kávé

A közkeletű tévhit ellenére a kávé nem ad a szervezetnek további energiát. Hatásának mechanizmusa arra irányul, hogy ne érezzük a már meglévő fáradtságot. A koffein semlegesíti az adenozin nevű neurotranszmitter hatását, amely normális esetben jelzi az agynak, hogy pihenésre van szükség. Az ember eközben fáradt marad, de egyszerűen nem érzi.

Amikor a hatás gyengül, a fáradtság azonnal és hirtelen jelentkezik. Nagy hiba ilyenkor a problémát további koffeindózissal megoldani. A kávé rendszeres túlzott fogyasztása fokozhatja az „elvonási tüneteket” és még nagyobb álmosságot okozhat, különösen a nap második felében.

Melyik orvoshoz kell fordulni, ha étkezés után folyamatosan álmosságot érez?

Ha az étkezés utáni fáradtság állandósul és zavarja az életet, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Kezdhetünk egy háziorvosnál. Ő meghallgatja a panaszokat, elrendeli az alapvető vizsgálatokat (például a glükózszint, a ferritin vagy a pajzsmirigy hormonok szintjének vizsgálatát), és szükség esetén szakorvoshoz, például endokrinológushoz, táplálkozási szakemberhez vagy alvásgyógyászhoz irányítja.

Kapcsolódó írásaink