Egészség

Súlyos következménye lehet a sok banánevésnek

Bizonyos esetekben mértékkel kell fogyasztani

Bár a banán számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, gyorsan eltelíti a szervezetünket és még energiát is ad, azonban fontos tudni, hogy bizonyos esetekben mértékkel kell fogyasztani ezt a népszerű déligyümölcsöt - írja a mindmegette.hu.

Súlyos következménye lehet a sok banánevésnek
A pulton sorakoznak a banánfürtök
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Fabian Sommer

Mivel a banánnak igen magas a káliumtartalma, ezért ha sokat fogyasztunk belőle, akkor hiperkalémia jelentkezhet, ami súlyos tüneteket okozhat. Szívritmuszavarok, izomgyengeség, extrém esetben átmeneti bénulás is előfordulhat, igaz, ehhez rengeteg banánt kellene megenni. Bár a banán nagyon egészséges, fogyasztásának lehetnek veszélyei is.

A kálium alapvetően segít a vérnyomás csökkentésében, és mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Így a kisebb mennyiségben fogyasztott banán jót tesz a szívnek. Sokan azonban nem is tudják, hogyan milyen káros vagy épp furcsa egészségügyi hatásai is lehetnek a banánfogyasztásnak.

A banánban található triptofán nevű aminosav hatásos a depresszió és a stressz ellen, mérsékli az étvágyat, sőt, az elalvást is segíti. Ez utóbbi azonban veszélyes is lehet, ha például vezetés közben eszünk meg egy banánt.

Bár a fogyókúra alatt ajánlott minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, a banánra sajnos ez nem igaz. Kalóriatartalma ugyanis igen magas: két darab banán elfogyasztásával több mint 300 kalóriát is bevihetünk a szervezetünkbe.

Volt olyan időszak, amikor a banán tiltólistás gyümölcs volt a diabéteszben szenvedők számára, a mai ajánlások szerint azonban már be lehet illeszteni. Alkalmanként legfeljebb 5 dkg-ot szabad fogyasztani belőle, és a szénhidráttartalmát bele kell számítani a napi engedélyezett mennyiségbe.

A banán egyébként desszertek alapanyagaként is remek választás, az igazán érett banán a cukrot is kiváltja a süteményekben. Arra azonban érdemes figyelni, hogy mennyire érett a banán, mert ez befolyásolhatja a tészta ízét és állagát is.

Kapcsolódó írásaink