Egészség

Le szabad fagyasztani az avokádót?

A fagyasztás ősi praktika, azonban nem minden étel esetében működik

Mindenki fagyasztott már le ételt, hiszen jó lesz az még későbbre, azonban az avokádó esetében kicsit bonyolultabb a helyzet – írja a Health Line legújabb cikkébe.

Le szabad fagyasztani az avokádót?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Habár a fagyasztás az avokádó esetében is alkalmazható, azonban az íz, az állag és a vitamin tartalom is változhat a hatására, így érdemes kétszer is meggondolni. Amikor valamit lefagyasztunk, akkor a benne lévő víz kitágul, ez pedig az avokádó esetében is így van. Ennek megfelelően a kiolvasztás után a zöldség állaga sokkal nyálkásabbá válik. Ettől persze még fogyasztható marad, azonban inkább szószokba érdemes használni.

A másik probléma lehet a barnulás, ami egy természetes folyamat, hiszen ilyenkor az avokádó csak oxidálódik, azonban sok ember számára ilyenkor már nem éppen bizalomgerjesztő.

A vitaminok esetében érdemes tudni, hogy miután a fagyasztás a víz tartalomra is hatással van, így azoknak a vitaminoknak a mennyisége, amelyek vízben oldódnak – mint például a C vitamin – jelentősen csökkenhetnek.

Érdemes lehet tehát elkerülni az avokádó lefagyasztását, hiszen a friss zöldség és gyümölcs mindig jobb tápértékkel rendelkezik, mint fagyasztott társai.

Kapcsolódó írásaink