Egészség

Ezek az ételek plusz éveket adhatnak

Mindenki tudja, hogy a zöldség és a gyümölcs egészséges. De melyik mire jó?

És jó tudni, hogy ezeken kívül is vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel az egészségben eltöltött éveink számát hosszabbíthatjuk meg.

Ezek az ételek plusz éveket adhatnak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mint ahogy arra egy nagyszabású, 120 ezer résztvevős kutatás rávilágított: a flavonoidokban gazdag élelmiszerek meghosszabbíthatják az életünket. A tanulmányban 40 év felettieket követtek nyomon több mint egy évtizeden át. Végül megállapították, hogy nemcsak a flavonoidok mennyisége, hanem sokfélesége is nagyobb egészségügyi előnyökkel jár. Vagyis minél több félét fogyasztasz, annál jobb.

A kutatók célja nemcsak az volt, hogy segítsen az embereknek sokáig élni, hanem a lehető leghosszabb ideig tartó egészség és jó életminőség lehetőségét is meg akarták találni. A tanulmányt a Queen's University Belfast, az Edith Cowan University Perth, valamint a Bécsi Orvosi Egyetem és a Universitat Wien kutatói végezték, számol be a hazipatika.hu. Az eredmények – amelyekről a Science Daily számolt be – azt mutatják, hogy a flavonoidokat tartalmazó étrend segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, bizonyos szív- és érrendszeri, illetve némely neurológiai betegségeket, például a Parkinson-kórt. Az is kiderült, hogy akik rendszeresen többféle flavonoidokban gazdag élelmiszert fogyasztanak, azoknál még tovább csökken a betegségek kockázata.

Milyen ételek hosszabbíthatják meg az életünket?

A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek. Segítik az érrendszer egészségét, támogatják az izomtömeg megőrzését, de hozzájárulnak a mentális egészség fenntartásához is, különösen idősebb korban. A galériára kattintva láthatod, milyen ételekben van ezekből a legnagyobb mennyiség.

Kapcsolódó írásaink