Egészség
Megnevezték a legártalmasabb teát
Kerülendő, pedig mindenki megveszi

Melyik teát jobb elkerülni?
A hagyományos filteres teákról beszélünk, amelyeket tömegesen árulnak a szupermarketekben. A táplálkozási és egészségügyi szakértők riadót fújnak: ez a látszólag ártalmatlan választás veszélyes összetevőket rejthet, amelyeket azonnal kerülni kell.
A teát mindig is egyszerűen szárított teacserje leveleknek tekintették, amelyeket forrásban lévő vízzel leöntenek. A termelési technológiák és az olcsóbb termékek iránti vágy azonban olyan filteres teák megjelenéséhez vezetett, amelyek sokkal többet tartalmaznak, mint pusztán tealeveleket.
A teafilterek problémája nemcsak az alacsony minőségük, hanem a gyártásuk során felhasznált potenciálisan veszélyes adalékanyagok és egyéb anyagok is.
A teafilterek rejtett veszélyei
„Teapor” és termelési hulladék
A teafilterek gyakran nem egész vagy nagylevelű tealeveleket tartalmaznak, hanem úgynevezett „teaport” – apró hulladékot, maradványokat és nyersanyagokat, amelyek a kiváló minőségű tea feldolgozása után maradnak vissza. Az ilyen „por” nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz hasznos antioxidánsokat és tápanyagokat, amelyekről a természetes tea híres. Azonban káros anyagokat halmozhat fel a teacserjéből, mivel nagy felületen érintkezik a környezettel.
Növényvédő szerek és nehézfémek
A teanövény egy „szivacs”, amely könnyen felszívja a vegyszereket a talajból és a levegőből. A kutatások azt mutatják, hogy sok teafilter, különösen a nagy gyártóktól származó, növényvédőszer-maradványokat tartalmaz. Egyes források nehézfémek, például ólom vagy alumínium lehetséges jelenlétére is rámutatnak, ami a talajszennyezésnek vagy a rossz termelési minőségnek tudható be.
Műanyag zacskókban
Ez az egyik legnagyobb fenyegetés. Sok teafilter, különösen a „piramis” vagy „selymes” tasakok formájúak, nem papírból, hanem műanyag szálakból (általában polipropilénből vagy polietilén-tereftalátból – PET) készülnek. Forrásban lévő vízzel főzve ezek a műanyag részecskék több milliárd mikroműanyagot és nanoműanyagot juttathatnak az italba.
Tanulmányok kimutatták, hogy egyetlen csésze ilyen tea több milliárd mikro- és nanoplasztikus részecskét tartalmazhat. Ezen részecskék emberi szervezetre gyakorolt hatását még vizsgálják, de aggodalmak merülnek fel az endokrin zavarokkal, gyulladásokkal és más egészségügyi problémákkal kapcsolatban.
Mesterséges aromák és színezékek
Hogy a „tea” intenzívebb ízt és színt kapjon (ami a nyersanyagok gyenge minősége miatt hiányzik), a gyártók gyakran mesterséges aromákat, színezékeket és ízfokozókat adnak hozzá. Ezek a kémiai adalékanyagok allergiás reakciókat, fejfájást és egyéb nemkívánatos hatásokat okozhatnak érzékeny embereknél.
Fluor
Bizonyos teafajták, különösen a bizonyos régiókban termesztett vagy az alsó levelekből gyűjtött teák, magas fluoridszintet tartalmazhatnak. Rendszeres fogyasztásuk csont- vagy fogfluorózishoz vezethet, ami veszélyes az egészségre.
Mik a „rossz” teafilterek jelei?
Túl élénk és fakó szín.
Ha a tea szinte azonnal megszínezi a vizet, és természetellenesen intenzív színű, ez színezékek jelenlétére utalhat.
Nincs üledék.
A jó minőségű tea kis üledéket hagy maga után. Ha a folyadék tökéletesen tiszta, akkor az „teapor” lehet.
A táska szintetikus anyaga.
Ha a zacskó „selymes” tapintású, nem pedig papírszerű, és nedvesen sem szakad el, akkor valószínűleg műanyagból készült.